Vitamindús, könnyű zöldséges receptek nyári napokra
A magyar konyha nem éppen a laza, gyomorkímélő ételeiről híres. Bár nagyon ízletes receptekkel büszkélkedhetünk, valljuk be, hogy a fülledt napokon nem feltétlenül a marhapörköltet ennénk két pofára. Hiánypótló receptek azoknak, akik valami könnyű főételre vágynak, és már unják a salátát.
Rakott póréhagyma mozzarellával
Hozzávalók 4 személyre
- 4 szál póréhagyma
- 3 db paradicsom
- 1 fej karalábé
- 1 csomag sárgarépa és petrezselyem gyökér
- 15 dkg mozzarella
- só, bors ízlés szerint
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- 10 dkg reszelt kemény sajt
- 3 dkg vaj
Elkészítése
A megtisztított póréhagymát és paradicsomot felkarikázzuk, a karalábét is vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hámozás után kockákra vágjuk. A mozzarella sajtot lecsepegtetjük és utána felkockázzuk.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, és a paradicsomot, a karalábét valamint a póréhagymát szép sorokban egymás mellé helyezzük, úgy hogy egy kicsit egymásra csússzanak (félig egymásra fektetjük őket). Erre szórjuk rá a kockákra vágott répát és petrezselyem gyökeret, majd sózzuk, borsozzuk a zöldségeket.
A tejszínt összekeverjük a tejjel és mielőtt a sajttal megszórnánk a zöldségtálunkat, jól meglocsoljuk a keverékkel. Ezután mehet rá a reszelt sajt és a mozzarella, majd a vajat szétmorzsoljuk a tetején. Kb. 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük. Nem kell előmelegíteni a sütőt. Akkor jó, ha a sajt aranybarna.
Tipp: A zöldségek közé akár előre lepirított darált húst vagy sült hús kockákat is tehetünk.
Zöldséglepény
Hozzávalók egy kb. 26 cm-es tortaformához
A tészta
- 15 dkg sovány túró
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- só
A töltelék
- 2 közepes szál póréhagyma
- 40 dkg paradicsom
- 50 dkg spenót
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 5 dkg reszelt parmezán
- 2 tojás, őrölt fekete bors
- szerecsendió (őrölt vagy reszelt)
A lisztet egy tálba öntjük, majd hozzá adjuk az áttört túrót, sót és a kockákra vágott vajat. Az egészet jól összegyúrjuk, golyót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 45 percre a hűtőbe tesszük.
A póréhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk, majd 1 percig forró, sós vízben főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük.
A paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. A spenótot megmossuk és megtisztítjuk a szárától, ezt is 1-2 percig forraljuk, majd lecsepegtetjük.
Egy körülbelül 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és a sütőt 220 fokra előmelegítjük. Elővesszük a tésztát a hűtőből és kerek lappá nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Villával megszurkáljuk és 10 percig elősütjük.
A töltelékhez valókat ezalatt összekeverjük, fűszerezzük és 30 percig sütjük, miután a tésztára terítettük őket.
Jó étvágyat!