Vitaminok, ásványi anyagok és legfontosabb “lelőhelyük” 1.
Szeretnél egészségesen étkezni, és elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz juttatni a szervezeted, azonban nem szívesen veszel méregdrága és néha kétes eredetű étrendkiegészítőket? Teljes mértékben megértünk, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, és azt is, hogy miből juthatsz a legegyszerűbben hozzá a napi dózishoz.
Cikksorozatunkban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a téli hónapokra is.
Melyik ételből mennyit kell enni, hogy hozzájussunk a szükséges napi vitamin adagunkhoz?
A vitamin
1 szál sárgarépa, 40 gramm sütőtök, 40 szem cseresznye, 13 db paradicsom vagy egy fél pritamin paprika vagy fél grapefruit már fedezheti a napi A vitamin szükségletünket.
Az A vitamin hiány egyik jele a szárazabb bőr vagy a hajhullás és a farkasvakság. Mivel zsírban oldódó vitamin, ezért a fent említett ételeket érdemes egy kis zsiradék hozzáadásával fogyasztani, és a hőkezelés hatására jobban tudja hasznosítani a szervezet, mint nyers formában, úgyhogy nyugodtan főzzük-süssük meg őket. 1 mg fogyasztása javasolt naponta.
C vitamin
Egy fél paprika, 1-1,5 kivi, 1/3 fejes saláta, 10 szem eper, 1 nagy narancs vagy grapefruit, 1 csészényi kelbimbó, fél kg savanyú káposzta fedezheti a napi C-vitamin szükségletet. Egy nap 80 mg C-vitaminra van minimum szükségünk, de a téli hónapokban és betegség esetén megnőhet ez az igény.
A C-vitamin hozzájárul az egészséges bőr és csontok kialakulásához. A súlyos C-vitamin hiány fogíny vérzéshez és a fogak elvesztéséhez is vezethet.
Kálium
A kálium szívünk egyik jó barátja és segít a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásában. Ha hiányzik a szervezetünkből az szív és érrendszeri problémákhoz vezethet, valamint vizesedéshez, duzzadásokhoz vezethet. 2500-3500 mg-ot kellene fogyasztanunk belőle egy nap.
Az aszalt gyümölcsök, a krumpli, az avokádó és a spenót is sok káliumot tartalmaz. Kb. 42 szem aszalt szilva, 3 és fél szem közepes burgonya, 23 szem aszalt sárgabarack, 10 dkg mazsola, 2 avokádó fedezheti a napi kálium szükségletünket.
Kalcium
A kalcium a csontok legfőbb alkotóelme, így az erős csontokhoz és a fogakhoz nélkülözhetetlen. Magnézium, D-vitamin és fehérje nélkül viszont nem tud felszívódni, ezért a tökéletes kalcium forrásnak ezek közül a tápanyagok közül mindegyiket tartalmaznia kell. Ilyen például a sajt, hiszen a kalcium mellett, D-vitamint, magnéziumot és fehérjét is tartalmaz. Kb. 80 g jó minőségű sajttal már fedezhetjük a kalcium szükségletünket.100 gramm mák pedig 1400 mg kalciumot tartalmaz, ami már a napi igényt felül is múlja. A napi szükséglet egyébként kb. 1250 mg.
Forrás: brightside.me, wikipedia.org,