2015.10.19. 12:00:00 13687 298

Vöröshagymás receptek, mert ez a zöldség mindig kéznél van!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha szeretnél az étkezéseddel is segíteni az immunrendszerednek, hogy felkészüljön a nyálkás, hűvös és kiszámíthatatlan időjárásra, akkor a vöröshagyma nagyon jó választás. Ráadásul akkor is elérhető, amikor a legtöbb friss zöldség már nem, vagy csak kevésbé ízletes, import formában kerülhet az asztalunkra.

A sokoldalú vöröshagyma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A sokoldalú vöröshagyma

Próbáld ki ezeket a finom, nagyon gyorsan elkészíthető vöröshagymás ételeket! Egy levest, egy köretet és egy főételt is bemutatunk Neked. Nem kell félned a hagymaszagtól sem, hiszen a vöröshagyma sütve és főzve elveszíti az erejét, s inkább édeskés, mint csípős. Igaz, a vitamintartalmának nagy része így elvész, de a rosttartalmára még így is számíthatsz, s ha valami zöldséges ételre vágysz, de más nincs otthon, hagymából mindig varázsolhatsz valami finomat.

1. Francia hagymaleves

Ez a leves sokkal egyszerűbb, mint gondolnád és sokkal finomabb is. A lényeg, hogy legyen maradék húsleves alapleved.

  • 5 dkg vaj
  • 4 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ¾ l húsalaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • só, fehérbors, kakukkfű és szerecsendió ízlés szerint
  • 1-2 babérlevél

Vágjuk karikákra a megtisztított vöröshagymát. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, s adjuk hozzá a hagymát. Sózzuk meg, majd pároljuk üvegesre. Vegyük le róla a fedőt, és pirítsuk tovább a hagymát kis lángon. Ha már aranybarnára sült, rányomhatjuk a fokhagymát és ízesíthetjük a borssal s a szerecsendióval. Adjuk hozzá a lisztet, s keverjük csomómentesre, majd öntsük fel a fehérborral és a húsalaplével. A folyadékokat fokozatosan adagoljuk, hogy a liszt csomómentes maradjon. Dobjuk bele a babérlevelet is, s főzzük kb. 30 percet. A végén egy kevés kakukkfűvel fűszerezzük, s kis lángon főzzük tovább.

Francia hagymaleves sajtos pirítóssalFrancia hagymaleves sajtos pirítóssal

Közben készíthetünk hozzá egy egyszerű sajtos melegszendvicset. Vajazzunk meg kenyérszeleteket vagy bagettet, reszeljünk rá sajtot, és a sütőben pirítsuk aranybarnára. Melegen tálaljuk!

Töltött hagyma - köretnek

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szelet bacon
  • 2-3 zsemle vagy kenyérszelet
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors

Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk le a végeit, majd főzzük puhára sós vízben. (Kb. 2-3 perc, nem kell, hogy teljesen puha legyen.) Vegyük ki a vízből, majd helyezzük papírtörlőre, hogy lecsepeghessen. Vegyük ki a hagymák belsejét, úgy hogy 2-3 réteg maradjon kívül. Helyezzük el az így elkészült lyukas vöröshagymákat egy olajjal kikent tepsibe.

Vágjuk kis darabokra, majd pirítsuk meg a bacon szeleteket egy serpenyőben. Pirítsuk meg a zsemlét, majd helyezzük turmixgépbe. Egy kevés morzsát tegyünk félre a szóráshoz, a maradékhoz pedig adjuk hozzá a hagymák belsejét. Turmixoljuk össze ezeket is. Keverjük bele a bacont és a parmezán felét, ízesítsük sóval és borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel a tölteléket, majd óvatosan töltsük a hagymákba.

A tetejét megszórjuk a félretett morzsával és a maradék parmezánnal, 200 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Forrás: nosalty.com

Hagymás csirke édesanyámtól

  • 1 kg csirke (jöhet bármilyen csirkerész, darabolva)
  • 20 dkg liszt
  • 1 kk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 késhegynyi őrölt köménymag
  • 1 kk majoránna
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 késhegynyi darált erős paprika (vagy chili)
  • 3 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 15 dkg trappista sajt
  • olaj

A lisztet keverjük össze a fűszerekkel, majd forgassuk bele a csirkedarabokat. Helyezzük kiolajozott tepsibe őket. A maradék lisztet szórjuk rá. A hagymát vágjuk nagyon vékony karikákra és helyezzük a csirkére, az apróra vágott fokhagymával együtt. Öntsük le tejföllel, és szórjuk meg reszelt sajttal. Körülbelül 45 percig süssük alufólia alatt 200 fokos sütőben, majd 20 percig pirítsuk fólia nélkül. Burgonyapürével tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy doboz, ezer lehetőség – mit készíthetsz az üres tejesdobozból?

Ki gondolná, hogy az egyszerű tejesdoboz több, mint egy múló csomagolás? A legtöbben automatikusan a szelektív kukába dobjuk, pedig ez a strapabíró, vízálló anyag igazi kincsesbánya az otthoni kreatív újrahasznosításhoz. Egy kis olló, ragasztó, némi festék – és máris új életet lehelhetünk belé. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem szórakoztató és alkotó tevékenység is, amihez nem kell különösebb kézügyesség.

Sült zöldségek új köntösben – mediterrán hangulat a tányéron

A sült zöldség sokak fejében még mindig a diétás kompromisszum szinonimája – pedig távolról sem kell, hogy unalmas legyen. Egy kevés olívaolaj, néhány illatos mediterrán fűszer és egy krémes mártás segítségével pillanatok alatt olyan fogássá válhat, amit öröm elkészíteni és még nagyobb élmény elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb alapanyagokból illatokban és színekben gazdag vacsora.

Bőrápolás belülről – tápláld a szépségedet a tányérról

A szép bőr nem a fürdőszobában kezdődik, hanem a konyhában. Hiába kenjük magunkra a legdrágább krémeket, ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, a bőrünk fakóvá, fáradttá válik. A bőrápolás belülről éppolyan fontos, mint a külső gondoskodás – hiszen amit megeszünk, az végső soron a bőrünkön is látszik.