Zöldborsos sajtkrém – karakteres íz, krémes állag, és mindig elfogy!
Van valami varázslatos abban, amikor egy jól eltalált sajtkrém egy egyszerű kenyérszeletet is gasztronómiai élménnyé varázsol. Ha unod a bolti, túlcukrozott vagy jellegtelen kencéket, és valami fűszeres, mégis természetes ízvilágra vágysz, akkor próbáld ki a zöldborsos sajtkrémet.

Ez az egyszerű, de különleges házi kence karakteres, enyhén csípős ízű, mégis harmonikusan krémes. Tökéletes pirítósra, bagettre, krékerre vagy akár grillezett zöldségek mellé.
Miért épp zöldbors?
Ez a fűszerbors éretlen állapotban szedett bogyó, amit ecetben vagy sós lében tartósítanak. Íze friss, enyhén citrusos és csípős, de sokkal lágyabb, mint a fekete borsé. Nem tolakodó, viszont mélységet és karaktert ad a sajtkrémnek.
Hozzávalók (kb. 2 adaghoz):
• 200 g natúr krémsajt (lehet mascarpone, ricotta vagy sajtkrém is)
• 1 evőkanál ecetes zöldbors (lecsöpögtetve, enyhén összetörve)
• 1 evőkanál vaj vagy tejföl (a krémességért)
• 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy aprítva – elhagyható, ha gyerekek is eszik)
• só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
• aprított petrezselyem vagy snidling (opcionális)
Elkészítés:
A krémsajtot keverd simára a vajjal vagy tejföllel. Add hozzá a zöldborsot – előtte kissé törd össze mozsárban vagy egy kanál hátával, hogy kiengedje aromáit. Keverd bele a fokhagymát, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ha szeretnéd, szórd meg aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel – ez nemcsak ízben, de látványban is feldobja. Hűtsd legalább fél órát, hogy összeérjenek az ízek, majd tálald friss kenyérrel, grissinivel vagy zöldségcsíkokkal.
Tálalási tipp
Pirított kovászos kenyérrel mennyei reggeli vagy vendégvárónak sós kekszekkel vagy házi ropival. Töltelékként is működik: próbáld ki töltött paprikába, paradicsomba vagy gombafejekbe kanalazva, majd megsütve. De teheted egy szelet sonka mellé, egy kis füstölt sajttal – máris kész az ínyenc hidegtál.
Extra variációk:
• Diós-zöldborsos verzió: aprított dióval még rusztikusabb
• Kéksajtos változat: egy kanál gorgonzola vagy rokfort izgalmasabbá teszi
• Chilis vonal: ha szereted a csípősebbet, egy csipet chilipehely is elfér benne
Ez a zöldborsos sajtkrém tökéletes példája annak, hogyan lehet kevés hozzávalóból is izgalmas, prémium ízvilágot teremteni. Főleg, ha vendégeket vársz, de akkor is, ha csak egy kis luxust csempésznél a mindennapokba.