3 szuper körtés recept - a levestől a desszertig
Egyszer van ősz egy évben, hát használd ki! A piacokat ellepi a körte, a boltokban is végre ésszerű áron szerezheted be, de ha igazán szerencsés vagy, még a kerted is elhalmoz vele. Azon túl, hogy jól lakott belőle a család nyersen, szuper receptekhez is felhasználhatod őket! Mutatjuk!
Körtés-édesburgonya krémleves
Kelleni fog:
- 2,5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- ¾ kg édesburgonya
- 2 közepes körte
- 7,5 dl alaplé
- 2,5 dl tejszín
- só, bors, zöldfűszerek
Első lépésként tisztítsuk meg a zöldségeket és a körtét, majd kockázzuk fel, a hagymát pedig vágjuk apróra, majd pirítsuk üvegesre a vajon. Adjuk hozzá a felkockázott édesburgonyát és a körtét, pirítsuk néhány percig, majd öntsük fel a zöldségleves alaplével és főzzük jó húsz percen át. Ha minden puhára főtt, hagyjuk egy picit hűlni, majd turmixoljuk át botmixerrel. Ezt követően adjuk hozzá a tejszínt és sóval, borssal ízesítsük. A zöldfűszereket is hozzáadhatjuk, de ha a végén szórjuk csak rá, dekorációnak is kiváló.
Forrás: mintmegette.hu
Sajtos-körtés szelet, tejfölösen
Szükséged lesz hozzá a következő alapanyagokra:
- 60 dkg sertésszűz
- 25 dkg sütőtök
- 4 evőkanál olívaolaj
- 40 dkg tejföl
- 2 nagyobb körte
- 10 dkg juhsajt, reszelve
- só, bors, őrölt rozmaring
A húst lemosás és szárazra törlés után felszeleteljük. Ezt követően kiklopfoljuk a hússzeleteket, sóval, borssal szórjuk meg mindkét oldalát. A sütőtököt meghámozzuk, a magos részét eltávolítjuk, a megmaradt, megtisztított részt pedig felkockázzuk. Az olívaolajon megpirítjuk a hússzeleteket, majd a sütőtököt hozzáadva tovább sütjük egy pár percig. Ismét sózzuk, rozmaringgal is ízesítjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, majd időnként megkeverve puhára pároljuk fedő alatt az egészet. A megtisztított körtét felszeleteljük és egy tűzálló tálban a sütőtökös husi tetejére halmozzuk. Ezután reszelt juhsajttal megszórjuk a tetejét és grill fokozaton pirítjuk. Ha a sajt megolvadt és kezd pirulni, készen is van a remekmű!
Forrás: mintmegette.hu
Körtés csokoládé-felfújt
Szerezd be az alapanyagokat:
- 7,5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg liszt
- 1 teáskanál kakaópor
- 3 db tojás
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 4 db kisebb körte
A csokit daraboljuk fel, majd gőz fölött kezdjük olvasztani. Ha teljesen elolvadt engedjük langyosra hűlni. Azalatt a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzá adjuk a visszahűlt olvadt csokoládét is. A tojások sárgáját egyenként, folyamatos kevergetés mellett szintén a vajas-csokis masszához adjuk. A fehérjéből habot verünk, hozzá keverjük a lisztet és a kakaóport, majd az egészet a csokihoz adjuk. A körtéket meghámozzuk, alulról kivájjuk a magházat. A tésztát kivajazott, lisztezett tűzálló tálkákba halmozzuk, majd mindbe egy-egy körtét nyomunk, így a tészta alaposan körbe veszi majd a gyümölcsöt. 20-25 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben. Csinos és finom desszertet kapunk végeredményként!
Forrás: mintmegette.hu