2024.05.02. 17:45:51 6677 244

5+1 gyógyító étel - Terítéken az egészség
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen eleme az egészségmegőrzésnek. A WHO megerősíti azokat a nézeteket, amelyek szerint a megfelelő kombinációjú minőségi élelmiszerekkel, nagy eséllyel megvédhetjük magunkat a krónikus és fertőző betegségek egész sorától, a cukor- és szívbetegségektől, sőt: a rákos megbetegedéstől is. Az optimális étrend minimális mennyiségű cukrot, sót, valamint telített és transzzsírt tartalmaz. A napi rendszerességgel asztalra helyezett étkek gyógyító hatásúak is lehetnek. Hogyan?

Salátázás anyával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Salátázás anyával

Víz

A hidratáltság alapvető fontosságú. Az elegendő vízfogyasztás kellőképpen támogatja a fizikai teljesítményt, megelőzhetővé teszi a fejfájást és a székrekedést. Amennyiben szem előtt tartjuk, hogy az emberi test 60 százaléka vízből áll, talán nem fogjuk soknak tartani a javasolt napi vízadagot, ami 8-12 pohárnyi.

Sötétzöld leveles zöldségek

A vitaminokban, mikrotápanyagokban, ásványi anyagokban, rostokban és ízekben gazdag, alacsony kalóriatartalommal rendelkező zöldleveles zöldségfélék rendszeres hozzáadása az étrendünkhöz javítja az egészségünket és számos betegség útjába gátat gördít. Az egészségügyi előnyök mellett ezek a zöldségek csökkentik az elhízás, a magas vérnyomás, és a szellemi hanyatlás kockázatát egyaránt. A legegészségesebb leveles zöldségek között kiemelkedik: az antioxidánsokban is gazdag kelkáposzta; a salátákból nélkülözhetetlen, zöldségek és fűszernövények magjából, egész évben kényelmesen növeszthető mikrozöldek. Természetesen a sorból kimaradhatatlan a sokoldalúan felhasználható spenót, amiből szószokat, főzeléket, leveseket és salátákat ugyancsak készíthetünk. Mindemellett pedig az édesen és savanyún is fogyasztható káposzta, ami gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és immunrendszer támogató tulajdonságokkal is rendelkezik.

Teljes kiőrlésű gabonák

A kutatások szerint a gabonafélék fogyasztása már több évezredes múlttal rendelkezik. Ugyanakkor, míg a finomított gabonák olyan egészségügyi problémák okozói is lehetnek, mint az elhízás és a gyulladás, a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása egy sor előnyt von maga után. Ezen gabonafélék fogyasztásával csökkenthetővé válik a magas vérnyomás, a cukor- és szívbetegségek kockázata. A legkedveltebb fajták közé sorolhatjuk a kölest, a zabot, a quinoát, a tönkölyt, a barna rizst, a rozst, a hajdinát, a bulgurt és az árpát.

Hüvelyesek

A világszerte több konyhában alapélelmiszerként kezelt hüvelyesek bőségesen tartalmaznak a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. A vegetáriánusok körében ugyancsak kedvelt rost- és fehérjeforrások több recepthez használhatók. Csökkentik a vércukor- és koleszterinszintet, növelik a jótékony bélbaktériumok számát (pl. bab, lencse, csicseriborsó). Egy vizsgálatból kiderült, hogy amennyiben a rizsből és a burgonyából származó szénhidrát legalább felét lencséből származó szénhidráttal helyettesítik az étkezés utáni vércukorszint jelentősen csökken. Egy tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy azon emberek körében volt a legelenyészőbb a cukorbetegségek aránya, akik étkezéseik során több lencsét és egyéb hüvelyeseket fogyasztottak.

Halak

A halak alacsony zsírtartalmú kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak. A bennük lévő omega-3-zsírsav, kalcium, foszfor, ásványi anyag, cink, jód, magnézium és kálium fontos az egészséges étkezés szempontjából. Az American Heart Association javaslata szerint érdemes hetente legalább kétszer beiktatni az étrendbe valamilyen halfélét (pl. lazac, pisztráng, hering, szardínia, tonhal). Ezzel a hozzáállással ugyanis elkerülhetővé válhat a szívroham, a magas vérnyomás, és a szélütés.

+1. Bogyós gyümölcsök

Továbbá érdemes naponta fogyasztani – kettő-négy adag mennyiségű – bogyós gyümölcsöt. Ezek a kis méretű, színpompás, illatos, édes és savanyú ízű gyümölcsök (pl. szeder, áfonya, eper, málna) kiválóak befőttekhez, lekvárokhoz, desszertekhez.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Színezd újra a tavaszt! – 1+1+1 színes szett, amivel feldobhatod a hétköznapokat!

A jó idő beköszöntével szinte szomjazzuk a színeket. A március végi hirtelen jó idő a természetet is színekbe öltöztette, úgyhogy mi is egyre inkább vágyjuk a vidám árnyalatokat. Mivel mással vihetnénk még több színt az életünkbe, mint az öltözködésünkkel!

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.