2016.04.23. 08:41:28 13461 355

7 növényi olaj - És amit tudni érdemes róluk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom, néha elbizonytalanodom azzal kapcsolatban, mégis milyen zsiradékkal érdemes sütni, főzni. Mert felreppent a hír, hogy a disznózsír nem is olyan egészségtelen, az olívaolaj meg nem is olyan jó. Akkor most mit tegyünk? Együnk mindent nyersen, maximum párolva?

Olajok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olajok

Talán egészségünknek jót tenne, de azért néha érdemes elcsábulni egy-egy szaftosabb falat után. De mégis, mit válasszunk az egyre bővülő kínálatból?

A klasszikus: a napraforgóolaj

Hiába minden küzdelem, a napraforgóolajat nem sikerült kiszorítani a piacról. Nem is kell, hiszen az egyik legmagasabb E-vitamin tartalommal bíró olajunk. Már napi 2 evőkanál fedezi a napi szükségletet egy felnőtt számára. Sajnos, a benne lévő jó dolgok hevítés hatására „eltűnnek”, de a bátrabbak kipróbálhatják salátán is.

A kevésbé klasszikus: az olívaolaj

Szintén népszerű, bár ebben még mindig nem vetekedhet a napraforgóolajjal. De abban igen, hogy összetevői - azok közül is a hidroxitirosol – felveszik a harcot a rákkal. Figyeljünk oda, hogy inkább kicsit drágább, de minőségibb olívaolajat válasszunk, mert a gyengébbek már kevés egészséges összetevőt tartalmaznak. Jó tudni, hogy a hidegen sajtolt olívaolajat jobb hűvös helyen, pincében, kamrában tartani.

Dióolaj

Szervezetünk számára rengeteg előnnyel járhat, ha rendszeresen fogyasztjuk. Többek között regenerálja a bőrt, jót tesz az anyagcserének és erősíti az immunrendszert. Saláták, zöldségételek ízesítője lehet, de a hagyományos ajakbalzsam egyik alkotójaként is ismert.

Szezámolaj

Jó, ha tudjuk, hogy különbséget kell tennünk a világosabb, semleges ízű és a borostyános árnyalatú, ízében intenzívebb szezámolaj között. Leginkább Kelet-Ázsiában ismerik, de manapság mi is kezdjük felfedezni magunknak. Hevíteni nem ajánlatos, de salátáknak kitűnő ízt ad.

Kukoricaolaj

Sütéshez kiváló, hiszen semleges ízzel bír. Emellett sok E-vitamint tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet is.

Az édes mandulaolaj

A mandulaolaj keserű változata inkább külső alkalmazásra jó. Ezzel szemben az édes kis adagban légúti megbetegedések, étvágytalanság és emésztési zavarok gyógyítója lehet. Sőt, tanulmányok szerint a mellrák ellen is hatékonyan küzd.

Repceolaj

Ha a többi növényi olajhoz hasonlítjuk, a repceolaj nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Lassítja az öregedés folyamatát, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. E-vitamin tartalma magas, illetve a benne lévő karotinoidok, mint antioxidánsok dolgoznak szervezetünkben.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...