A család kedvenc reggelije: a granola (recept)
A granolaimádat az utóbbi években hazánkba is begyűrűzött. De nézzük, mi is az, és miért lesz a kedvenc reggelid vagy ropogtatni valód, ha te is kipróbálod?
A granola tulajdonképpen olyan, mint egy müzli, amelyet megsütsz. Alapvetően zabpehely, magok, szárított vagy aszalt gyümölcsök alkotják. Ugyanakkor sokkal finomabb, mint egy sima müzli. Ez annak köszönhető, hogy sütés előtt valamilyen édes szirup (méz, agávé, juharszirup) és kókuszolaj keverékében forgatják meg a hozzávalókat, ami aztán karamellizálódik a sütőben. Ettől lesz finom édes, pirított az íze és ropogós az állaga. Természetesen többféle cég által gyártott granolát is lehet már kapni a piacon. Ugyanakkor a jó minőségű (nem feldolgozott lisztből, hanem eredeti állapotban lévő hozzávalókból) készült termékek eszméletlen drágák (az olcsóbbak pedig általában nem jó minőségűek). Ráadásul ez az a finomság, amit nagyon kevés munkával el tudsz készíteni otthon. Én az alábbi recept szerint szoktam készíteni, ez jó nagy adag. Érdemes kipróbálni!
Házi granola recept
Hozzávalók:
- kb. fél kiló zabpehely
- 20 deka kesudió
- 20 deka mandula
- 10 deka törökmogyoró
- egy kevés kókuszchips
- szárított gyümölcs
- agavé szirup (lehet méz vagy juharszirup is)- kb. 4 evőkanálnyi
- kókuszzsír- kb. 2 evőkanálnyi
- holland kakaópor
Elkészítése:
A magokat apróbbra darálom (ízlés szerint, és főleg a gyerekek miatt, amúgy ha te egészben szereted, nem kötelező ledarálni őket), a zabpelyhet egészben hagyom (használhatsz kis és nagy szemű zabpelyhet is ízlésed szerint; gluténérzékenység vagy cöliákia esetén keresd a gluténmentes verziót!). Kb. 2 evőkanál kókuszzsírt mikróban felolvasztok, hozzákeverek kb. 4 evőkanálnyi agavészirupot.
Egy nagy tálba teszem a zabpelyhet, a magokat, és összekeverem az egészet a kókuszzsíros-agavés sziruppal. Pár percig keverni kell, hogy szépen egyenletesen eloszlassuk a szirupot. Ezt a mennyiséget én két nagy tepsibe teszem (sütőpapírra), szépen elterítve, és kb. 20 percig sütöm úgy, hogy közben párszor megkeverem. Folyamatosan figyelni és kevergetni kell, hogy elég ropogós és karamellás legyen, de még ne égjen meg. Amikor elkészül, kiveszem, hagyom kihűlni, majd hozzákeverem az aszalt gyümölcsöt (apróra vágva), a kókuszchipset, és esetleg a puffasztott gabonát is. Nagy üvegbe teszem, és jól eldugom, hogy a gyerekek ne járjanak rá egész nap.
Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com
Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook
Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók