A habcsók édes költeménye: Miért imádjuk a Pavlova tortát karácsonykor is?
Ha már most elkezdted összeírni fejben, hogy idén milyen desszertek esélyesek befutóként a karácsonyi asztalra, akkor mutatunk egyet, amit biztosan nem bánsz meg, ha felkerül a klasszikusok közé a listádra! A Pavlova a sütemények egyik leglégiesebb csodája, amelyet a kívül roppanós, belül lágy habcsók alap és a könnyed tejszínhab koronáz meg.
A torta nevét a híres orosz balerina, Anna Pavlova ihletett, aki az 1920-as években tett világkörüli turnéja során Új-Zélandon és Ausztráliában is elbűvölte közönségét. Mindkét ország magáénak vallja ezt az édességet, és azóta is folyik a vita, hogy hol készült először. Egy biztos, olyan könnyedséget és kecsességet sugároz, mint maga a balerina.
De mi teszi igazán különlegessé? Az egyszerűsége. Az alapja mindössze tojásfehérje, cukor, cseppnyi ecet vagy citromlé, illetve kukoricakeményítő, amely garantálja a tökéletes textúrát. A díszítést friss vagy fagyasztott gyümölcsök – például eper, áfonya, gránátalma, vagy akár kiwi, passiógyümölcs – adják, amelyek üde íze remek ellenpontja az édes alapnak. A habcsók és a tejszín harmóniája valódi élmény az ízlelőbimbóknak, a torta pedig koszorú formájú változatában a karácsony asztal éke lehet. Íme a recept:
Karácsonyi Pavlova koszorú
Hozzávalók:
5 tojásfehérje
250 g porcukor
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál fehérborecet
300 ml habtejszín
1 teáskanál vaníliakivonat
gránátalma magok, fagyasztott bogyós gyümölcsök
mentalevelek a díszítéshez
egy kevés porcukor a hintéshez
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Rajzoljunk a papírra egy kb. 25 cm átmérőjű kört, majd annak közepébe egy kisebbet, hogy koszorúformát kapjunk. A tojásfehérjéket verjük keményre, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Verjük tovább addig, amíg fényes, sűrű habot kapunk.
Keverjük bele a kukoricakeményítőt és az ecetet, majd halmozzuk a habot a megrajzolt koszorúra. Formázzuk egyenletesen, és süssük másfél órán át. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk bent teljesen kihűlni. A tejszínt verjük fel a vaníliakivonattal, majd halmozzuk a habcsók tetejére.
Díszítsük gránátalma magokkal, kiolvasztott bogyós gyümölcsökkel és mentalevelekkel. Végül szórjuk meg porcukorral, hogy igazi ünnepi hatást keltsen. Ez a gyönyörű és ízletes desszert garantáltan elkápráztatja a vendégeket, és méltó befejezése lehet a lakomának. Jó étvágyat!