2017.10.13. 16:08:57 13598 310

A hét kérdése: mi legyen a maradék sós pereccel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az biztos, hogy a mögöttem álló „harmincvalahány” évben nem vettem annyi sós perecet, mint az elmúlt hetekben, hónapokban.:-) Ennek a nagy perecmániának az oka a tüneményes (már majdnem) másfélévesem, aki él-hal ezért a sós finomságért.

Sós perec - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sós perec

Persze, egy egésszel még nem bánik el, van, amikor éppen csak egy kis darab fogy belőle. Mi, szülők, nem mindig gyűrjük le a maradékot, úgyhogy – bármennyire is fájt a szívem emiatt – nem egy darabot kellett kidobnom, mert teljesen megszáradt, ehetetlenné vált.

Gondolom, nem vagyok azzal egyedül, hogy a szívem szakad meg, ha valamiért maradékot, megszáradt ételt kell kidobnom. Úgyhogy inkább utána nézek, mit hogyan hasznosíthatnék még, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesünkben. Gondoltam, a pereccel is teszek egy próbát, hátha jó lesz még valamire a kicsit megszáradt sós péksütemény.

A sós perecek új élete

Őszintén szólva, nem igazán bíztam e „kutatómunka” sikerességében, de csodák csodája, találtam remek ötleteket, vagyis inkább recepteket. Így új értelmet adhatok a szikkadt perecek életének, és még a vacsorán sem kell (annyit) gondolkodnom.:-)

Mi legyen a maradék sósperecből?

Készülhet belőle:

Gombóc

Hozzávalók:

  • 12 dkg maradék perec

  • 1 dl tej

  • 2 db tojás

  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

  • 1,5 liter zöldséges alaplé

  • só, frissen őrölt bors

A pereceket apró darabokra tépkedjük. A tojásokat a tejjel, petrezselyemmel összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük, és beletesszük a perecdarabokat. Nagyjából 2,5-3 óráig állni hagyjuk, majd ha az idő letelt, újra megkeverjük. Ha nagyon darabos, érdemes pürésíteni. Ha sima a massza, nedves kézzel apró gombócokat formázunk belőle. Felforraljuk a zöldséges alaplevet, levesszük a tűzről és beletesszük a „golyókat”. Körülbelül 10 percig állni hagyjuk, majd kivesszük a kis gömböket. Lehet belőle szószok kísérője, levesbetét is. Ha nem fogy el mind, egyszerűen fagyaszd le a maradékot.

Kuglóf

Hozzávalók:

  • 5 db szikkadt zsemle

  • 5 db szikkadt perec

  • 1,25 dl tejszín

  • fél liter forró tej

  • 6 dkg vaj

  • 4 db tojás

  • 1 kisebb fej hagyma, felkockázva

  • só, bors, szerecsendió

A zsemléket és a perecet körülbelül fél centiméteres darabokra szeljük, leöntjük a tej és a tejszín keverékével és 10 percig állni hagyjuk. A hagymát megpirítjuk a vajon, és összekeverjük a tejes-tejszínes masszával. A fűszerekkel ízesítjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, ha lehet, inkább kicsit krémesebbre hagyjuk és a keverékhez adjuk. Kivajazunk, majd zsemlemorzsával meghintünk egy kuglófformát és megtöltjük a masszával. 160 ⁰C-ra melegített sütőben, 40-45 percig sütjük. a kész, tálcára borítjuk, és vajdarabkákkal megszórjuk a tetejét. Jól illik marha- és vadételekhez, vagy gombás szószokhoz.

Saláta

Hozzávalók:

  • 1 fej saláta

  • 6 db koktélparadicsom

  • 1 db paprika

  • 2 db újhagyma

  • 1 üveg ecetes uborka (és egy kis ecetes lé)

  • 6 db retek

  • 2 perec, kis darabokra vágva

  • 8 db grillezni való kolbász (de szerintem én simán csak valami ropogós virslit teszek bele:-))

  • só, bors

  • napraforgóolaj

  • napraforgómag

  • ecet

  • salátafűszerek ízlés szerint

  • mustár

A zöldségeket megmossuk, igény szerint megpucoljuk, és karikákra, hasábokra, csíkokra szeljük őket. A virslit/kolbászt felkarikázzuk és a perecdarabkákkal, és picit összesütjük őket, majd a zöldségekhez adjuk. Közben az uborka levéből, a fűszerekből, mustárból, ecetből összedobunk egy jó kis salátalevet.

Ha minden kész, az egészet összekeverjük és jó étvágyat!

Forrás: chefkoch.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.