2024.08.09. 12:32:43 6178 190

A mézédes datolya, ami nem csak ízében gazdag
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A datolyapálma formailag leginkább a szilvára emlékeztető, zöldesbarna, vékonyhéjú bogyótermése: a datolya, leginkább mézédes húsa miatt vált kedveltté. Az arab államokban pörkölt és őrölt változatban, kávé helyett is előszeretettel fogyasztják, ugyanakkor nyersen, szárítva és megfőzve ugyancsak sokak kedvelt csemegéjeként említhető. Milyen érdekességeket tudunk még a datolyáról?

Datolya Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Datolya Fotó:123rf.hu

Az érett datolyából préselt különlegességet, a datolyamézet, vízzel elegyítve erjesztik, amiből végül elkészül a datolyabor. A termelők azonban nem csupán a gyümölcsöt, hanem a fa teljes részét felhasználják - így készül a fa törzséből cukorszirup, építőanyag, a pálmalevelekből főzelék, ágaiból kosár, rostjaiból pedig fonal.

A datolya története és egészségre gyakorolt hatása legalább olyan gazdag, akárcsak az íze

A trópusi és szubtrópusi régiókban élő (pl. Arábia, Észak-Afrika, Irán, Marokkó) datolyapálmák már több ezer éves történettel büszkélkedhetnek. Legelőször az i.e. 4000-ben, az akkor „termékeny félholdként” (Egyiptom és Mezopotámia között) ismert területeken került sor a tudatos termesztése. Elő-Ázsiában már a bibliai időkben egyike volt a fő táplálékoknak.

Európában, egészen az 1980-as évek elejéig, kizárólag szárított formában volt ismert és hozzáférhető, azóta - köszönhetően az izraeli termelőknek - a hayani datolyafajta ízét, már lédús, szaftos állapotában is élvezhetjük. A növény számára legideálisabb művelési környezetnek: a meleg klíma és a bőséges víz ellátás bizonyul, így akár a 25 méter magasságot is eléri. Noha az első termésre fél évtizedet is várni kell, a datolyapálmák akár két évszázadig is elélnek, és nagyjából 40 éves koruk körül hozzák a leggazdagabb termést (nagyjából 70 kg).

A pálmák beporzására természetes módon (a szél által) is sor kerül, azonban a termelők a megfelelő termésbiztosítás érdekében a pálmák kézzel történő beporzásáról is gondoskodnak. A pálmafák egészségére naponta foglalkoznak, mégpedig úgy, hogy akár több alkalommal is felmásznak egy-egy kifejlett fára, ahol vágással-tisztítással vigyáznak a megfelelő levegőkeringésre, ugyanakkor az optimális méret elérése érdekében kellő napsugárzást biztosítanak számukra. Amikor a gyümölcsök már megérnek, vászonnal és hálókkal borítják a fákat, így védve azokat a madarak és rovarok ellen. További odafigyelést igényel az is, hogy a gyümölcs nem egyszerre érik, hanem folyamatokban, így szakaszosan, szinte egyenként szedegetik le a fák gyümölcseit, amíg az le nem fogy a fáról.

A multikulturális csemegének ma is kiemelt helye van a vallási-kulturális szokásokban, valamint a gasztronómiában egyaránt. A judaizmusban a datolyát a hét szentnek nevezett gyümölcs (és fa) egyikeként tartják számon, és a konyhában is kiemelt összetevőként jelenik meg. A datolyából készült szirup vagy méz: a szilán, a tejjel és mézzel folyó, tökéletes létet biztosító „ígéret földjének” (Kánaán) egyik jelentős (étel)szimbóluma. A többféle módon - frissen, szárítva, töltve, pépesítve, apróra vágottan - használt gyümölcs számos finomság alapösszetevőjeként van számon tartva. A modern szakácsok pedig, megfelelve a kor elvárásainak, újabb felhasználási módokat eszelnek és kísérleteznek ki, sokak örömére.

Egészség datolyával

A datolya egészségi előnyeiről igen hosszú lista készíthető. Érdemes megjegyezni, hogy magas a természetes cukortartalma, így aszalt változata, a többi gyümölcshöz viszonyítottan jóval kalóriadúsabb. Éppen ez utóbbi okból kifolyólag képes biztosítani, akár egy egész napra szükséges energiát is. Mindemellett pedig a datolya: kiváló rost- és szénhidrátforrás, optimális megoldást kínál a székrekedés enyhítésében; a hagyományos gyógyászatban a termékenység elősegítésére is használják. 2-3 alacsony zsírtartalmú, természetes energiaforrású datolyát, akár még a cukorbetegek is elfogyaszthatnak, ráadásul a súlykontrollhoz és a vércukorszint-szabályozáshoz is hozzájárul.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.