A tavasz legerősebb béltisztító zöldségei
Egy rostban gazdag zöldségkúráról elmondható, hogy nem csak a mérgeket távolítja el a szervezetünkből, de kifejezetten hozzá tud segíteni bennünket a fogyáshoz is. Táplálkozási szakemberek ajánlása alapján naponta legalább 30-40 gramm rost szükséges ahhoz, hogy az anyagcserénk kiegyensúlyozottan tudjon működni. Te tudod, hogy mely tavaszi zöldségek rendelkeznek a legmagasabb rosttartalommal?
Cékla
A cékla egy igazán szuper élelmiszer, ami tökéletes megállja a helyét sütve, főzve vagy akár reszelve egyaránt. Ezen felül pedig a cékla bőséggel tartalmaz kalciumot, foszfort, káliumot, ként, jódot, vasat, magnéziumot és rezet. Továbbá a ritka nyomelemek is megtalálhatók benne, mint a rubídium és a cézium. Vitamintartalma is említésre méltó (C, K, B1, B2, B3, P), valamint a béta-karotinja, a flavonoidjai és a változatos, ám de annál gazdagabb aminosav-tartalma teszi annyira értékes zöldséggé a céklát. A céklának nagyon magas a pektintartalma, amelynek okán fokozza a bélrendszer működését, ezáltal a nehézfémek, a zsírok és a salakanyagok eltávolításával is nagyszerűen felveszi a versenyt, amit az emésztőrendszerünk azonnal meghálál. Mivel a vas tartalma is kiemelkedő, ezért a máj, az epehólyag és a vese működését is tudja serkenteni. Fogyasszunk belőle bátran, akár napi szinten.
Bab
Okkal mondják a hüvelyesekre, hogy az egyik legfontosabb rostforrásnak számítanak. A bab kiemelkedő fehérjében és szöveti vízben, továbbá ásványi anyag tartalmát tekintve jelentős benne a molibdén, a vas és a mangán. Magas antioxidáns tartalmú, remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium és nátrium forrás. Fogyókúrához kifejezetten tanácsos, hiszen a szervezet lassan emészti a babot, aminek köszönhetően hosszabb ideig lehet teltségérzetünk. Mivel a cukortartalma alacsony, így a fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Forrás: tudatosvasarlo.hu