A tökéletes főtt kukorica titka
Nyár végén nincs is jobb, mint egy frissen főtt, forrón gőzölgő kukorica a kézben, aminek minden harapása a gyerekkor balatoni estéit idézi. De ahhoz, hogy az élmény ne csalódás legyen, van pár apróság, amire figyelni kell. Mert a kukorica – bármilyen egyszerűnek tűnik – könnyen lehet kemény vagy ízetlen, ha nem jól bánunk vele.

Melyik a jó kukorica?
A főtt kukoricához cukor- vagy zsenge tejes kukoricát válasszunk, lehetőleg olyat, amit frissen szedtek. A héja feszes, élénkzöld, a bajusza nedves és édeskés illatú – ez jó jel. Ha van rá lehetőség, kóstold meg nyersen egy szemet: ha finoman édes és roppanós, tökéletes.
Hogyan főzd, hogy igazán jó legyen?
A víz forrjon, mielőtt belekerül a kukorica. De ne sózd meg! A só keményíti a szemeket – helyette használj egy kis cukrot (kb. 1 evőkanál / liter víz), hogy fokozd az édességet. A főzési idő: 5–10 perc, attól függően, mennyire zsenge a kukorica. Ha túl sokáig főzöd, lisztes lehet. Utána azonnal vedd ki a vízből, és tálald frissen.
A kukorica héja is maradhat
A kukorica héját (és akár a bajuszát is) bele lehet tenni a főzővízbe – sőt, sokan kifejezetten ajánlják ezt! Ez édes, zöld aromát ad a víznek, ami tovább ízesíti magát a kukoricát is. Egyesek szerint segít megőrizni a szemek zsengeségét, és enyhén „kukoricásabb” ízű lesz tőle a főtt kukorica.
A külső, sérült vagy koszos leveleket dobd ki, de a tisztább, zöld héjat mosd meg, és tedd a vízbe. Akár a főzési idő végéig is a vízben maradhatnak. Ha sok héjat teszel bele, az enyhén zöldes színt adhat a víznek – ez természetes. Ha szeretnél még intenzívebb ízt, egy kevés kukoricacsutkát is beletehetsz főzés közben – ez különösen akkor hasznos, ha a csöveket előre levágtad. Szóval igen: a kukoricahéj nem hulladék, hanem egy ízfokozó, természetes kis titok.
Extra tipp – ha feldobnád a főtt kukoricát
Próbáld ki a vaj + lime + chili kombót, vagy kend meg fűszeres vajjal (pl. fokhagymás vagy zöldfűszeres). De tejföllel, morzsolt sajttal és fűszerekkel is beterítheted.