Ajándéknak sem utolsó! – Készíts füge chutney-t!
Emlékszem, gyermekkoromban milyen nagy dolognak számított egy kis csomag aszalt füge. Nem ettük „csakúgy”, akármikor ám! Ebéd utáni gyors desszertként, vagy uzsonna gyanánt kaptunk 1-1 darabot. Manapság már nem olyan nagy szám, pláne, hogy akár fügebokrot is nevelgethetünk a kertünkben, ha úgy tartja kedvünk.
Nem tudom, ki hogy van vele, de engem a „nyers” füge is levett a lábamról, de az aszalttal sem bírok betelni. Utóbbiból ízletes chutney is készíthető, amely akár karácsonyi ajándékként is simán továbbadható.
Ajándék szeretteidnek vagy magadnak!
Ezeket szerezd be az édes „krémhez”:
fél kg aszalt füge
2 dkg barna cukor
2,5 dkg fenyőmag
1 db szárított chilipaprika
5 dkg fekete ribizli lekvár
1,5 dl vörösbor
5 evőkanál balzsamecet
1,5 dl frissen facsart narancslé
A fenyőmagot pirítsuk meg egy serpenyőben, szigorúan zsiradék nélkül. A chilipaprikát szeljük vékony karikákra. A fügét kockázzuk fel. A cukrot egy edényben olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a bort, narancslevet és forraljuk az egészet 5 percig. Tegyük bele a fügét, a lekvárt és a chilit és főzzük addig, míg a folyadék el nem párolog és az egész egy massza nem lesz. Most turmixoljuk össze, majd újra forraljuk fel. Közben adjuk hozzá a balzsamecetet és ízesítsd a fenyőmaggal. Még melegen tedd a krémet csavaros tetejű üvegekbe, és csavard is rá az üvegek tetejét. Hagyd, hogy kihűljön, majd mehet száraz, hűvös helyre. Körülbelül 4 hétig tartható el így, felbontás nélkül.
Forrás: essen-und-trinken.de