2021.07.16. 08:32:41 7329 241

Állati tejek helyett növény alapúak, próbáld ki te is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokaknak okoz egészségügyi problémát az állati fehérje, a tejfehérje. Mások pedig szabad döntésüknél fogva mondanak le az állati termékek vagy akár csak a tejtermékek fogyasztásáról. Még ha nem is iktatjuk ki a hagyományos tejet életünkből, azért érdemes kipróbálnunk az alternatívákat!

Növényi tejek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Növényi tejek

Szerencsére évek óta bőséggel válogathatunk a boltok polcairól a növényi tejek közül. Ma már annyiféle létezik, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk, egyszerűen csak meg kell találnunk azt, ami nekünk a leginkább ízlik. Legyen akár elvi, egészségügyi vagy etikai az elhatározásunk oka, nézzük meg mi is kerül a bögrénkbe.

Szójabevitel -mértékkel

A szójatej és más szójaalapú tejtermékek elsőként jöttek be a helyettesítő piacra, jól illeszkedve a vegetáriánus és vegán elképzelésekbe. Ízük jellegzetes és a tehéntejtől igencsak elüt, viszont magas fehérjetartalmuk kárpótol ezért. Mivel a hormonháztartást is befolyásolhatja, ezért a mértéktartásra nagyon oda kell figyelni, ráadásul allergén is lehet. Fontos, hogy az összetevőket alaposan nézzük át mielőtt a kosarunkba tennénk egy dobozzal, mert előfordulhat, hogy állati alapú adalékanyagok is kísérik a szóját.

Rizs és zabtejek – ízben közel, tényekben messze

Lényegében ezek a rizsitalok, zabitalok, bár ízben hasonlóak a tehéntejhez, igazából semmi közük nincs hozzá. Azonban igen egészségesek. Többségükben nem tartalmaznak cukrot, lehet velük sütni, főzni. Olyan joghurtot, tejszínt is vásárolhatunk, amely rizs- vagy zabalapú, de a kalóriatartalmát érdemes nyomon követni. Ha tehetjük, válasszunk vitaminokkal, ásványianyagokkal dúsított terméket. Bőrtünetek fennállásakor érdemes rizstejet választanunk a mindennapokra is.

Magtejek, mandulatej, kókusztej – ínyenceknek különösen

Ezek a tejpótlók általában hordozzák magukban az eredeti termés ízét is, így erősebb, de különösen jól használható ízvilágra kell számítanunk. A thai jellegű ételek például nemegyszer kókusztejjel készülnek, nem véletlenül. Süteményekbe, kávéba is kiváló, ugyanakkor egy főzelékhez már érdekes választás. Alacsony szénhidrát-, magas zsírtartalom jellemzi a magtejeket, akár a magokat. Bőrgyulladás, ekcéma, pattanások jelentkezése esetén a csonthéjasokból készült tejek nem jelentenek jó választást. Illetve csonthéj allergia esetén természetesen abszolút felejtsük el ezt a lehetőséget.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...