Andiamo! – Irány a konyha, süss velünk focacciát!
Az olasz ízekből sohasem elég, ezért készítsünk el együtt a taljánok egyik legnagyobb klasszikus ételéből, a focacciából egy jó adagot. És legyen most ez egy picit extra: ne a koktélparadicsomos, bazsalikomos változat kerüljön az asztalra. Ezúttal bolondítsuk meg egy kis spenóttal és ricottával! Ki jön velünk a konyhába? Kötényeket fel!

Spenótos ricottás focaccia
Hozzávalók (4-6 adag):
250 g 00 jelű pizzalisztből készített focaccia
75 g spenót
1 gerezd fokhagyma
100 g ricotta
50 g reszelt sajt
Ízlés szerint só, bors
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A focaccia tésztájának receptje:
250 g 00 jelű pizzaliszt
3 g instant élesztő
1 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
1,5-2 dl víz
1 ág rozmaring
5 szem zöld olajbogyó
A lisztet mérjük egy mély tálba. Egyik oldalára szórjuk az élesztőt, másik oldalára a sót. A liszttel keverjük össze a sót és az élesztőt külön-külön, majd vegyítsük a tál teljes tartalmát. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és öntsünk bele 1 evőkanál olívaolajat, és kb 1 dl vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, ha szükséges még adjunk hozzá vizet. Kissé lágy, ragacsos tésztát kell kapnunk. Gyúródeszkán lisztezett felületen 5-10 percig dagasszuk, hogy rugalmas, puha legyen.
1 evőkanál olajjal kenjünk ki egy tiszta tálat, helyezzük bele a kidagasztott tésztát, és a tetejét is kenjük meg kis olajjal. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesszük. Ez idő alatt készítsük el a krémet.
Olívaolajjal kenjük ki a sütőformát (pite sütő) és a kelesztő tálból borítsuk bele a megkelt tésztát. Kezünkkel nyomkodva igazítsuk el a formában, kifejezetten jó, ha ujjaink nyomán kis mélyedések maradnak. 1 evőkanál olajjal csorgassuk meg, kenjük el rajta, majd szórjunk rá durvára vágott rozmaringot és zöld (mag nélküli) olajbogyót.
A krémhez:
A spenótot vágjuk durvára és kevés olajon piruló fokhagymával süssük össze, amíg meg nem puhul. Keverjük a ricottához a sóval, borssal, reszelt sajttal együtt. A tészta mélyedéseibe helyezzünk fél-fél kiskanálnyi krémet, a kilátszó részeket kenjük meg a felvert tojással. 220 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük meg. Hagyjuk rácson kihűlni. Jó étvágyat!
A recept forrása: cookpad.com