2020.11.20. 16:47:57 9902 245

Betegségről árulkodó álmok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár az álomfejtés elsősorban népi megfigyeléseken alapult, vannak azonban kutatások, amelyek azt mutatják, hogy neurológiai rendellenességek is befolyásolhatják álmainkat.

Rémálom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rémálom

A történelem során többen, többféle módon értelmezték és dolgozták fel az álmokat. Volt a régmúltban, hogy próféciának, előjelnek tekintették, de Freud például az elnyomott, titkolt vágyaink beteljesülését látta benne. A különös álmok viszont ezen is túlmutathatnak: Neurológiai okai is lehetnek a furcsa álmoknak.

Migrén és tűzijáték

Az aurás migrént kísérő tünetek, a szemkáprázás, cikcakkok, látótérkiesés, villanásszerű fények, formák körvonalak megjelenthetnek álmainkban is. Előfordul mozaiklátás, filmszerű látás is, jellemzően úgy, hogy ezek a tünetek jól beleilleszkednek az álom szokásos lefolyásába. Az aurás migréntől szenvedők így gyakran álmodhatnak tűzijátékkal, szokatlan fényjelenségekkel vagy éppen robbanással.

Arcok és színek nélkül

Agykárosodások esetén szintén látászavarokkal találkozhatunk álmaink során. Előfordul, hogy csak fekete fehéret álmodunk, vagy álmunkban elveszítjük arcfelismerő képességünket. A tarkótáji lebeny és a látókéreg sérülése is járhat a fenti álom elemekkel.

Fizikai fájdalmainkkal is álmodunk

Sokszor egy végtag sérülés vagy más fájdalom esetén éjszaka is visszaköszönnek az érzések. Az ilyenkor megálmodott szituációkban általában központi szerephez jut az adott fájdalom. Természetesen az álombéli verzió némiképp elrugaszkodott, általában nem a valós esetet éljük át újra.

A jó és a rossz is bejelentkezhet

A betegségek és a javulások is hamarabb kifejtik hatásukat az idegi funkciókra annál, minthogy az tünetekben is észlelhető lenne. Ennek köszönhetően idegi sérülés, sclerosis multiplex esetén például sokszor megálmodja a beteg a javulást, mielőtt az ténylegesen bekövetkezne. Míg például Parkinson-kórban álmában hamarabb észlelhet némely beteg hirtelen tér-és idő zavart, mint ahogy jelentkeznének a tünetei. Persze nem kell mindjárt pánikba esni, ha a fenti álmok valamelyike beköszönt hozzánk egy éjszaka. De az egészségmegőrzéshez elengedhetetlen a befelé figyelés! Legyünk nyitottak a testünk jelzéseire, azzal sosem veszíthetünk!

Forrás: HVG

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!