Bírod a birst? Tekerd bele egy különleges süteménybe!
A birsalmát lehet utálni, de nem érdemes! Emlékszem, engem gyermekként ki lehetett volna üldözni a világból egy kocka birsalmasajttal. Most már bánom ezt az oktondiságot, hiszen azóta már rájöttem, micsoda aranybányát utasítottam el a vitaminokat illetően. Hogy ti hozzájuthassatok a savanykás gyümölcs tápanyagaihoz, készítsd el kellemesebb formában, mint a megszokott „sajt”!
Hallhattad már a nagyitól, hogy emésztési problémákra birsalmát alkalmaz, azonban egy csomó más egészségügyi problémára is előszeretettel használta a népi gyógyászat ezt a különleges gyümölcsöt. Ezekről részletesebben itt olvashatsz!
Kemény is meg savanyú is? Ha nem vagy olyan nagy ínyenc, hogy nyersen fogyaszd a birst, készíts belőle édességet!
Méghozzá egy igazi őszi zöldséggel, a sütőtökkel és egy vérbeli, a téli ünnepekhez passzoló fűszerrel, a kardamommal kiegészítve. Szóval lesz, ami ellensúlyozza a cukrot ebben a receptben.
Sütőtökös tekercs birsalmakrémmel
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg liszt
3 db tojás
15 dkg barnacukor
25 dkg sütőtökpüré (sült sütőtök turmixolva)
1 tk. sütőpor
1-1 mk. kardamom, szerecsendió, fahéj
csipet só
A tészta elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 190 C-ra, és béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral.
A tojásokat és a barnacukrot keverjük ki jó habosra egymással, majd alaposan keverjük át a sütőtökpüré belekalanazása után.
A lisztet szitáljuk át, és keverjük hozzá a sütőport, majd a fűszereket is. Ezt a keveréket kis adagonként keverjük hozzá a tojásos habba. Az így kapott tésztát simítsuk bele a tepsibe, végül a piskótához hasonló módon süssük meg.
Miután megsült távolítsuk el az aljáról a sütőpapírt, és egy nedves konyharuha segítségével tekerjük is fel roládra.
A krém elkészítése:
2 db nagyobb birsalma
5 ek. cukor
1 cs. tejszínes pudingpor
250 dkg mascarpone
2 tk. vaníliakivonat
A krémhez a birsalmákat alaposan mossuk meg. Meghámozás nélkül vágjuk ketté, magozzuk ki és daraboljuk fel. Ezután egy lábasban öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. Adjuk hozzá a cukrot, és főzzük addig, amíg meg nem puhul.
Ezután, botmixerrel pürésítjük össze, majd keverjünk bele egy csomag pudingport, és tegyük vissza főni, hogy besűrűsödhessen. Közben a vaníliakivonattal ízesítjük.
Hűtsük ki teljesen a birsalmás krémet, majd keverjünk hozzá egy doboz mascarponét. Amennyiben még szükségét érezzük, cukorral tovább édesíthetjük, és ezután rá is kenhetjük a már megsült és a kenéshez kitekert tésztára. Csavarjuk fel újra, és végezetül legalább 2 órára tegyük be a hűtőbe dermedni.
Tálalás előtt még meghinthetjük a rolád tetejét egy kevés porcukorral.
Ötlet: www.sobors.hu