Bográcsba vele! Legjobb receptek, szabadtéri főzéshez
A bográcsgulyást nem lehet megunni, de azért néha nem árt egy kis változatosság. Szóval lássuk, mi kerülhet még a bográcsba? A felvidéki hagyományostól a szokatlan receptekig.
Égjen a fa, forrósodjon a bogrács, teljen a pocak! Íme, néhány remek szabadtéri főzéshez javasolt recept.
Sörös csülök
Fogom a söröm, és lecsücsülök – na, nem így készül a sörös csülök!
Hanem:
- 1 kg sertéscsülök
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál cukor
- 5 dl sör (bogrács mérettől függ, mert annyi kell, hogy ellepje a húst)
- só, bors, fokhagyma, babérlevél
Tegyük fel főni a csülköt forró vízben, babérlevelek és só társaságában. Ha félpuhára főtt, akkor szedjük le szépen a húst a csontról és daraboljuk csíkokra. A vöröshagymát pucolás után apró kockára kell vágnunk, majd olajon üvegesre pirítanunk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymákat. Egy fej egy kiló csülökhöz elegendő. Majd tegyük hozzá a husit, a fűszereket, esetleg még egy kis köményt is, majd öntsük rá a sört. Hagyjuk forrni, ha felforrt, adjuk hozzá a cukrot is és keverjük el. Főzzük teljesen puhára, az egészet és már fogyaszthatjuk is!
Forrás: NOSALTY Sörös csülök
Éticsiga pörkölt
Az, aminek hangzik pörkölt, „egy kis csavarral”
Kelleni fog hozzá:
- 40 dkg éticsiga
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, fűszerpaprika, őröltkömény, piros arany
- 4 evőkanál olaj
- fél liter vörösbor
A kerti csiga gondjaink egy pillanat alatt megoldódnak, ha megjön hozzájuk az étvágyunk. Gyűjtsük össze a megfelelő mennyiséget, majd rendszeres, alapos öblítés mellett hálóban hagyjuk „tisztulni” őket kb. egy hétig. Majd vágjuk le róluk a házikót és tegyük hideg vízbe a csigahusit. Negyven perc előfőzés után mossuk meg ismét a csigákat, és vágjuk le a fehér részeket. Eközben a többi összetevőt aprítsuk pépesre, majd egy kis vízzel és a csigahússal kísérve tegyük fel főni. Mikor már majdnem készen van, adjuk hozzá a vörösbort és forraljuk át még egyszer.
Forrás: NOSALTY Éticsiga pörkölt
Slambuc
Egy hagyományos bográcsétel, amivel nem lehet mellélőni!
- 20 dkg füstölt császárszalonna
- 6 fej vöröshagyma
- 6 db burgonya (nagyobbacska)
- 50 dkg lebbencshez való tészta
- 2 liter víz
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, fűszerpaprika, gulyáskrém
Az elkészítést a kockára vágott hagyma és a felkockázott szalonna megpirításával kezdjük, majd, ha üvegesre pirult, a tűzről levéve a bográcsot, hozzákeverjük a fűszereket és a gulyáskrémet. Tegyük bele a felkockázott burgonyát, picit süssük a hagymával, szalonnával, majd öntsük fel bőven vízzel. Adjuk hozzá a fokhagymát, és ha krumpli már puhul, a tésztát is, nagyobb darabokra törve. Rázogatás mellett főzzük addig, míg a tészta teljesen megpuhul! Jó étvágyat!
Forrás: NOSALTY Slambuc