Büdös, de finom – Te megkóstolnád a duriánt?
Tudományos berkekben egyre több kutatás születik a minőségi zöldségek és gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. A Harvard tudósai például arra hívják fel a figyelmet, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend akár bizonyos ráktípusok megelőzését is segítheti. Ám a gyümölcsök világában is találhatunk egynéhány egyedülállónak, majdhogynem kirívónak minősülő példányt, melyek között kimagasló helyen szerepel a durián névre keresztelt trópusi gyümölcsfajta.
A durián kapcsán talán megfogan bennünk ez a gondolat: mintha a természet e gyümölccsel próbára akarná tenni az ember egészségmegőrzésre tett törekvését és elszántságát. Mintha feszegetni kívánná a „meddig vagyok hajlandó elmenni a saját testi-mentális épségem érdekében?” kérdés fonalát. Hogy miért állítható mindez?
Mivel a Délkelet-Ázsiában őshonos duriánnak létezik egy igencsak beszédes beceneve is: „a gyümölcsök királya”. E megtisztelő névtitulust a gyümölcs rendkívül magas tápanyagtartalmának köszönheti, melyből klasszisokkal többet tartalmaz gyümölcstársaihoz képest. Azonban itt is – mint az élet oly sok területén lenni szokott – képbe lép egy nehezítés: a durián erőteljes illata, melyről az interneten keringő számos videó is tanúskodik. Ebben a videóban például két férfi vív harcot az extrém íz- és illatvilágú növény megkóstolásával. A kóstolás folyamatában a szaglószervet a rothadó hús és használt sportzoknit övező „légkör” teszi próbára. Ami pedig az ízlelőbimbókat illeti, azt a videóban elhangzottak alapján az egyszerre sós és édes krém, metélőhagyma és fokhagyma íz jellemzi, mindez megsképelve karamelles tejszínhabbal.
A szakmai körökben Durio zibethinusként emlegetett, kemény külső héjjal és tüskékkel felruházott durián gyümölcsöt azonban különös ismérvei ellenére is sokan szeretik. Szívesen készítenek belőle gyümölcslevet, a magvát pedig pörköltként készítik el. Többen levest és édességet (pl. fagylalt, cukorka) készítenek belőle, valamint köretként is hasznosítják.
Csöppet sem meglepő, hogy a világ legtáplálóbb gyümölcse, a gyümölcsök királya a tudósok érdeklődését is felkeltette, és akik egyebek mellett a következő eredményekre jutottak kutatásaik során:
a durián antioxidánsai nagy eséllyel semlegesítik a rákelőidéző szabad gyököket, csökkentik a rák kockázatát
csökkenti a vércukorszintet
koleszterinszint-csökkentő vegyületei a szívbetegségek megelőzésében is aktiválhatók
antibakteriális hatású vegyületeket is tartalmaz
a tudósok viszont nem javasolják a gyümölcs alkohollal való egyidejű fogyasztását, mivel a benne lévő kénszerű anyagok megnövelik a vér alkoholszintjét.
2018 novemberében a CNN arról a nem mindennapi eseményről adott hírt, hogy egy indonéz repülőgépjáratot ideiglenesen le kellett állítaniuk, mivel az utasok elviselhetetlen szagokra panaszkodtak. Kiderült, hogy a durián volt a ludas. Egészen pontosan két tonna durián. Sokan a szagra panaszkodva nem voltak hajlandók felszállni a gépre, ezért a légitársaságnak nem volt más választása, minthogy kipakolja a gyümölcsrakományt.
Bár e különös tulajdonságokkal megáldott-átkozott gyümölcsöt rengetegen kedvelik, sőt immár léteznek „Durian Lovers” közösségi média csoportok is, mégis sokak szemében „tüske” ez a sokoldalú termés. Ha már a tüskéről esett szó, érdemes megemlíteni, hogy indonéziai mezőgazdászoknak több évet felölelő kísérletezés után sikerült tüskétleníteni a durián felületét. A kísérlet további foganata a könnyebb nyithatóság, az édesebb és vékonyabb hús is. És az illat? Nos, bár a tüske ment, a szag azonban megmaradt a maga hamisítatlan és tántoríthatatlan karakánságával karöltve.