2016.10.08. 08:19:07 15925 382

Császári eledel egyszerűen – Császármorzsa másként
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még valamikor a nagymamámnál, egy nyaralás alatt ettem először császármorzsát. Fel is került a kívánságlistánkra, és utána az öcsémmel minimum hetente egyszer azt „rendeltünk” otthon. Ma már magam készítem, de szinte biztos vagyok benne, hogy egyszer majd az én gyerekeim is sűrűn kérik ezt a finomságot.

Császármorzsa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Császármorzsa

Habár nem tartozik a túl bonyolult ételek közé, azért el lehet vele pepecselni a konyhában. Arról nem is beszélve, hogy azért hagy némi mosogatnivalót maga után ez a finomság.:-) De megéri a fáradtságot! Ám ha unod (lehetetlen!!) az eredeti verziót, íme néhány különleges variáció. (Kezdjük mindjárt azzal, hogy ezek alapja nem a búzadara, hanem a liszt lesz-kicsit az osztrák vonalon mozgolódunk.:-))

Ha otthon vannak a gyerekek

Ha nincs annyi időd sütögetni, esetleg belevonnád őket is a sütkérezésbe, ezt szerezd be hozzá:

  • 6 tojás

  • 1 pohár tejföl

  • 15 dkg liszt

  • 8 dkg vaj a kisütéshez

  • egy csipet só

A tojásokat felverjük, majd lassan hozzáadjuk a tejfölt, lisztet és a csipet sót és óvatosan összekeverjük. Közben egy serpenyőben felhevítjük a vajat (vagy bármilyen zsiradékot) és beleöntjük a masszát. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és ha kész, apró darabokra szeljük, tépkedjük. Lekvárral, porcukkor, kompóttal tálaljuk.

Ha a gyerekek épp nyaralnak

Bolondítsd meg az egészet egy kis rummal:

  • 10 dkg liszt

  • 3 tojás

  • 1,25 dl tejszín

  • 1,25 dl tej

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csomag sütőpor

  • 1 pohárka rum

  • 1 pohárka ásványvíz

  • olaj vagy vaj vagy zsír a sütéshez

  • porcukor a tetejére

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. A lisztet, tejet, tejszínt, vaníliás cukrot, sütőport, a rumot és az ásványvizet keverjük össze a tojások sárgájával. Ha ez megvan, mehet bele a felvert fehérje. Forrósítsd fel a zsiradékot egy serpenyőben és öntsd bele a masszát. Süsd mindkét oldalát aranybarnára. Ha kész, szabdalt apró darabokra.

Ha épp diétázol…

A „gyúrós” verzió hozzávalói:

  • 6,5 dkg zabpehely

  • 25 gramm fehérjepor (vaníliás, ha lehet)

  • fél csomag sütőpor

  • 1 nagyobb tojás

  • 1,1 dl tej vagy mandulatej

  • mazsola

Az összetevőket egy edényben keverd össze, igény szerint szórj bele mazsolát. Nyúlós tésztát kell, hogy kapj, amit hígíthatsz még tejjel. Egy serpenyőben hevíts olajat, vagy kókuszzsírt, önts bele a tésztát és süsd mindkét oldalát aranybarnára.

Ha unod az édeset

Egy sós verzió, az igazi ínyenceknek. Ez kell hozzá:

  • 3 kisebb hagyma

  • 1 db póréhagyma

  • fél csokor rozmaring

  • 1 csokor kakukkfű

  • 4 tojás

  • 1 dl ásványvíz

  • 2 dl tej

  • 15 dkg liszt

  • 20 dkg sonka

  • só, bors, szerecsendió

  • 3 evőkanál olaj

A hagymákat megpucoljuk, csíkokra vágjuk. A póréhagymát szintén pucoljuk, mossuk és karikákra vágjuk. A fűszernövényeket apróra vágjuk. A tojások sárgáját, az ásványvizet, lisztet összekeverjük, hogy sima tésztát kapjunk és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát, póréhagymát és a csíkokra vágott sonkát megpirítjuk benne. Hozzátesszük a fűszereket és azokkal is átsütjük. Az előzőleg felvert tojásfehérjéket a kikevert tésztához adjuk. Megint olajat hevítünk, a tészta felét beleöntjük a serpenyőbe és 5-6 percig, alacsony lángon sütjük. Ha kész, a másik oldalával ugyanígy teszünk. Ha kész, apró darabokra szedjük. A maradék tésztát hasonló módon sütjük ki. Ha kész, a sült hagymát, sonkát összekeverjük a morzsával és 2-3 percig sütjük. Ha kész, tányérokra tesszük, borssal, fűszerekkel megszórva tálaljuk.

Forrás: chefkoch.de, tagesmutter.wordpress.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.

Gluténmentes édesburgonya palacsinta – Könnyű, tápláló reggeli vagy uzsonna

A palacsinta egy klasszikus fogás, reggelire vagy uzsonnára kiváló választás, de ha gluténérzékenységgel küzdesz, vagy csak egészségesebb alternatívát keresel, próbáld ki ezt a gluténmentes édesburgonya palacsinta receptet! Az édesburgonya nemcsak tápláló, de a természetes édes íze is kellemesebbé teszi a palacsintát, miközben magas rost- és vitamintartalmának köszönhetően energetizál, és hosszú ideig telítettség érzést biztosít.