2016.10.08. 08:19:07 15690 382

Császári eledel egyszerűen – Császármorzsa másként
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még valamikor a nagymamámnál, egy nyaralás alatt ettem először császármorzsát. Fel is került a kívánságlistánkra, és utána az öcsémmel minimum hetente egyszer azt „rendeltünk” otthon. Ma már magam készítem, de szinte biztos vagyok benne, hogy egyszer majd az én gyerekeim is sűrűn kérik ezt a finomságot.

Császármorzsa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Császármorzsa

Habár nem tartozik a túl bonyolult ételek közé, azért el lehet vele pepecselni a konyhában. Arról nem is beszélve, hogy azért hagy némi mosogatnivalót maga után ez a finomság.:-) De megéri a fáradtságot! Ám ha unod (lehetetlen!!) az eredeti verziót, íme néhány különleges variáció. (Kezdjük mindjárt azzal, hogy ezek alapja nem a búzadara, hanem a liszt lesz-kicsit az osztrák vonalon mozgolódunk.:-))

Ha otthon vannak a gyerekek

Ha nincs annyi időd sütögetni, esetleg belevonnád őket is a sütkérezésbe, ezt szerezd be hozzá:

  • 6 tojás

  • 1 pohár tejföl

  • 15 dkg liszt

  • 8 dkg vaj a kisütéshez

  • egy csipet só

A tojásokat felverjük, majd lassan hozzáadjuk a tejfölt, lisztet és a csipet sót és óvatosan összekeverjük. Közben egy serpenyőben felhevítjük a vajat (vagy bármilyen zsiradékot) és beleöntjük a masszát. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és ha kész, apró darabokra szeljük, tépkedjük. Lekvárral, porcukkor, kompóttal tálaljuk.

Ha a gyerekek épp nyaralnak

Bolondítsd meg az egészet egy kis rummal:

  • 10 dkg liszt

  • 3 tojás

  • 1,25 dl tejszín

  • 1,25 dl tej

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csomag sütőpor

  • 1 pohárka rum

  • 1 pohárka ásványvíz

  • olaj vagy vaj vagy zsír a sütéshez

  • porcukor a tetejére

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. A lisztet, tejet, tejszínt, vaníliás cukrot, sütőport, a rumot és az ásványvizet keverjük össze a tojások sárgájával. Ha ez megvan, mehet bele a felvert fehérje. Forrósítsd fel a zsiradékot egy serpenyőben és öntsd bele a masszát. Süsd mindkét oldalát aranybarnára. Ha kész, szabdalt apró darabokra.

Ha épp diétázol…

A „gyúrós” verzió hozzávalói:

  • 6,5 dkg zabpehely

  • 25 gramm fehérjepor (vaníliás, ha lehet)

  • fél csomag sütőpor

  • 1 nagyobb tojás

  • 1,1 dl tej vagy mandulatej

  • mazsola

Az összetevőket egy edényben keverd össze, igény szerint szórj bele mazsolát. Nyúlós tésztát kell, hogy kapj, amit hígíthatsz még tejjel. Egy serpenyőben hevíts olajat, vagy kókuszzsírt, önts bele a tésztát és süsd mindkét oldalát aranybarnára.

Ha unod az édeset

Egy sós verzió, az igazi ínyenceknek. Ez kell hozzá:

  • 3 kisebb hagyma

  • 1 db póréhagyma

  • fél csokor rozmaring

  • 1 csokor kakukkfű

  • 4 tojás

  • 1 dl ásványvíz

  • 2 dl tej

  • 15 dkg liszt

  • 20 dkg sonka

  • só, bors, szerecsendió

  • 3 evőkanál olaj

A hagymákat megpucoljuk, csíkokra vágjuk. A póréhagymát szintén pucoljuk, mossuk és karikákra vágjuk. A fűszernövényeket apróra vágjuk. A tojások sárgáját, az ásványvizet, lisztet összekeverjük, hogy sima tésztát kapjunk és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát, póréhagymát és a csíkokra vágott sonkát megpirítjuk benne. Hozzátesszük a fűszereket és azokkal is átsütjük. Az előzőleg felvert tojásfehérjéket a kikevert tésztához adjuk. Megint olajat hevítünk, a tészta felét beleöntjük a serpenyőbe és 5-6 percig, alacsony lángon sütjük. Ha kész, a másik oldalával ugyanígy teszünk. Ha kész, apró darabokra szedjük. A maradék tésztát hasonló módon sütjük ki. Ha kész, a sült hagymát, sonkát összekeverjük a morzsával és 2-3 percig sütjük. Ha kész, tányérokra tesszük, borssal, fűszerekkel megszórva tálaljuk.

Forrás: chefkoch.de, tagesmutter.wordpress.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...