2024.06.28. 12:41:48 5811 176

Diétamánia – Így kezdődött
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nemzetközi élelmiszertudományi és technológiai folyóirat, a Journal of Food Research (JFR) egy 2016-ban megjelent tanulmányában arról szól, hogy a „diéta” szavunk a görög „diaita” szóból eredeztethető, melynek jelentése: testi és lelki egészség. Az egymást szélsebes tempóban váltogató modern diétatípusok a viktoriánus korszakban vertek gyökeret maguknak. Ezeket a gyors, ám az esetek többségében nem feltétlenül tartós eredményekkel kecsegtető „súlycsökkentő terveket”, elsődlegesen a hiúság táplálta, megjelenést javító törekvések voltak. Mivé formálódtak ma ezek a 19. század elején indult fogyókúra tendenciák?

Fogyni vagy nem fogyni? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogyni vagy nem fogyni?

Az egyik legkorábbi elszánt fogyókúrázó éppen Lord Byron, költő volt, aki az 1800-as évek elején népszerűsítette az ecet és víz diéta típust

Erről az ambíciójáról a BBC News is megemlékezik. A cikkben Louise Foxcroft történész, író arról nyilatkozik, hogy a diétázás első ikonja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elinduljon, majd megfékezhetetlenné váljon a fogyókúrázás iránti megszállottság - első ízben a hírességek körében. Foxcroft szerint azóta sem volt hiány a celebritások által betartott, támogatott és popularizált fogyókúrás ötletek garmadájából. A költő Lord Byronnak, akit szeretője: Lady Caroline Lamb arisztokrata regényíró a Glenarvon c. könyvében „őrültnek, rossznak és veszélyes ismerni” formában jellemez, valójában „morbid hajlama volt az elhízásra.” A történész szerint, éppen úgy, ahogyan a mai hírességektől megszoktuk: Byron is keményen dolgozott annak érdekében, hogy karban tudja tartani az alakját. A kövérré válástól való rettegése okán rendkívül szigorú diétákat kezdett el bevezetni - ugyanakkor a filigránná formálódása mellett az is motiválta, hogy élesebbé tegye az elméjét.

Indul a diétamánia

A 19. században aztán senki sem óhajtotta elképeszteni súlytöbbletével az árgus szemmel méricskélőket, ezért elindult a diétamánia, melybe olyan nagynevű hírességek is beszálltak, mint a német filozófus: Friedrich Nietzsche, vagy az egyik legnagyobb angol regényíróként számon tartott Henry James. Míg Nietzsche az alacsony kalóriatartalmú ételekkel tartotta kordában a felkúszni szándékozó kilókat, addig James a fletcherizmus-rendszert választotta, ami azon az elven alapult, hogy minden falat ételt addig kell rágni, míg az folyékonnyá válik a szájban.

Az 1920-as években felvirágzott a hollywoodi tömegdiéta. Ekkor lépett színre Benjamin Gayelord Hauser amerikai táplálkozási szakértő és önsegítő író. Louise Foxcroft történész Hausert, aki nem mellesleg Greta Garbo kedveseként is ismert volt, egyszersmind Los Angeles-i diétaguruként említi meg. Kihasználva a filmek erejét kijelentette, hogy a legtöbb filmsztár attól fél, hogy elveszíti a vonzerejét és ezzel együtt a népszerűségét is. Hauser szerint a sztárok egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy kövérek legyenek, arra kell törekedniük, hogy megtartsák csáberejüket. Innentől kezdve már egyetlen ideális alkatot ígérő diéta sem volt túl drága a színészek számára. Később pedig a mozilátogató közönség számára sem, akik kétségbeesetten arra törekedtek, hogy olyanná váljanak, mint a filmcsillagok.

A diéták nyomában

Az 1920-as években a diéták koronás királyaként a cigaretta diétát üdvözölték. A kor fogyni vágyóinak azt javasolták, hogy éhségérzetüket egy szál cigarettára való rágyújtással iparkodjanak csillapítani. Ennek a hajmeresztő diétának azonban: hiánybetegségek és egyéb egészségkárosító hatásai is voltak, lehettek.

Ám minden évtized új és újabb diétákkal örvendeztette meg az embereket. Így vált a 30-as években felkapottá a gyors és látványos fogyást ígérő Hollywood diéta, 40-ben a Master Cleanse léböjt diéta tört utat magának, míg 50-ben a káposztaleves gyorsdiétája vált felkapottá, és a sort még hosszan folytathatnánk. Egy bizonyos: a fogyókúra globális jelenséggé vált, melynek különféle válfajai képesek megváltoztatni az étkezési szokásokat, javítani a megjelenést, nem kevés esetben pedig: elvezetni a fogyás hőn áhított céljához.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.