2025.07.30. 12:54:52 3612 120

Édes élet cukor nélkül, természetesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukor elhagyása sokak szerint egyet jelent a lemondással. Pedig nem kell búcsút intenünk az édességeknek, ha okosan válogatunk a természetes, növényi eredetű édesítők között. Az alábbi alternatívák nemcsak finomak, hanem lassabban emelik meg a vércukorszintet, és segítenek abban is, hogy kiegyensúlyozottabban étkezzünk.

Cukormentes Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukormentes Fotó:123rf.com

Sztívia

A sztívia leveleiből nyert édesítő akár 200–300-szor édesebb lehet a kristálycukornál, miközben kalóriamentes és nem emeli meg a vércukorszintet. Kissé hűvös utóíze miatt érdemes más édesítőkkel kombinálva használni, például teákban, öntetekben vagy krémekben.

Eritrit

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, amely gyümölcsökben is előfordul, és bár az édessége kb. 70%-a a cukorénak, sem kalóriát, sem szénhidrátot nem jelent a szervezet számára. Sütéshez is használható, és nem okoz fogszuvasodást. A kellemetlen mellékhatások, mint a puffadás, itt ritkábbak, mint a többi cukoralkohol esetén.

Juharszirup

A valódi juharszirup nemcsak gazdag, karamellás ízével csábít, hanem ásványi anyagokat – például cinket és mangánt – is tartalmaz. Kalóriát igen, de kevesebbet, mint ugyanennyi cukor, és mivel intenzívebb az íze, kevesebb is elég belőle. Tökéletes palacsintára, zabkásába vagy salátaöntetekhez.

Kókuszvirágcukor

A kókuszpálma virágnektárjából készül, alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a kristálycukor, és karamellás, mély ízvilága miatt sokan szeretik sütikhez, kekszekhez. Mértékkel érdemes fogyasztani, de jó átmenet lehet az édesebb életből a tudatosabb felé.

Almalekvár, banánpüré vagy datolyapaszta

Nem mindenhez kell külön édesítőszer. Sütikben, zabkásában vagy turmixokban érdemes kipróbálni a gyümölcsalapú természetes édesítést. Ezek rostot, vitaminokat és állagot is adnak az ételhez. Különösen jól működnek reggelikben vagy desszertekben.

Melyiket - mikor?

  • Teába, kávéba: sztívia, eritrit

  • Sütéshez: eritrit, kókuszvirágcukor, datolyapaszta

  • Dresszingekhez, szószokhoz: juharszirup, almalekvár

  • Turmixokhoz: banánpüré, datolya

Az édes élet tehát nem ér véget a cukorral – csak egy kicsit újra kell gondolni. A természet kínálja a lehetőségeket, már csak kísérletezned kell, mi illik hozzád a legjobban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...