Édes meglepetés a fa alatt – Miért különlegesek a házi finomságok ajándékba?
Karácsonykor mindenki szeret valami személyeset adni, ami nem csak egy gyorsan levadászott ajándék a bevásárlóközpont polcáról. Ilyenkor kerül elő a legkedvesebb, legszívhezszólóbb meglepetés: a saját kezűleg készített finomság.
Egy kekszes doboz, egy házi csokikrém, illatos mézeskalács, vagy épp egy különleges likőr – mind azt üzeni: „Időt szántam rád. Szeretettel készült.” Ezekben az ajándékokban nem csak cukor, csoki vagy fűszer van, hanem figyelem, törődés és egy csipetnyi ünnepi varázslat. A házi desszertek ráadásul bármilyen ízléshez alakíthatók, lehetnek romantikusak, viccesek vagy éppen elegánsak. Sokszor még jobbak is, mint a bolti változatok, hiszen mi tudjuk, ki a fahéjrajongó vagy ki az, aki inkább étcsokit szeret. Az is külön öröm, hogy a konyhában készülő ajándékok illata még napokig belengi az otthont, és az ünnep hangulatát is megteremti. Ráadásul a közös sütés is igazi családi program lehet, amit csillogó szemekkel várnak a gyerekek is. A kézzel készült finomságok nem csupán ajándékok – történetek, emlékek, hagyományok darabkái. És ki ne örülne egy olyan meglepetésnek, ami egyszerre ehető, kedves és felejthetetlen? Lássunk most 2 receptet!
Cake pops – az édesszájúaknak
Hozzávalók:
fél kg maradék süti (kevert sütemény, muffin)
4 evőkanál maracujalé
40 dkg tortabevonó (lehet tej-, ét- vagy fehércsoki is)
20 dkg krémsajt
csokiszórat, cukorgyöngy, egyéb édes dekorációs elem
hurkapálca
A sütimaradékot egy edénybe belemorzsoljuk, hozzáadjuk a krémsajtot és a maracujaszaftot, majd összegyúrjuk. A masszából kis golyókat formázunk, úgy 25-30 darabot és sütőpapírra tesszük. 20 percre hűtőbe tesszük. Ne felejts el előtte beleszúrni a hurkapálcát mindegyik golyóba. Közben megolvasztunk 5 dkg csokit, és a 20 perc letelte után beleforgatjuk a golyókat. Most mehetnek vissza újabb 20 percre a hűtőbe a „golyszlik”. Közben olvasszuk fel a maradék csokit, tegyük egy edénybe, majd az édes dekorelemeket tegyük kis tálkákba. Ha letelt a második 20 perc is, forgassuk bele a csokiba a golyókat, majd mehetnek felváltva a díszítőelemekbe. A tálalásig hűtőben tárold!
Forrás: brigitte.de
Ha bírod a kencéket – téli pesto
Hozzávalók:
8 dkg szárított paradicsom
10 dkg dió
4 dkg frissen reszelt parmezán
1,2 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
fél csomag petrezselyem
só, bors
A diót nagyobb darabokra vágjuk, a paradicsomot hagyjuk lecsöpögni. A petrezselymet mossuk meg, a leveleket szedjük le a szárról, a fokhagymát pucoljuk meg. Tegyük őket egy mélyebb edénybe, botmixerrel pürésítsük, majd mehet hozzá az olaj, amíg krémes masszát nem kapunk. Sóval, borssal ízesítsük, majd tegyük jól zárható üvegbe. Hűvös helyen 2-3 hétig eláll.
Forrás: brigitte.de