2025.09.16. 17:50:22 250 8

Egy falat történelem: a rétes nyomában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van néhány étel, amely nemcsak a gyomrot, hanem a lelket is táplálja. A rétes pontosan ilyen. Ha meghalljuk a nevét, rögtön felidéződik a nagymama konyhája, az ünnepi asztal vagy a családi összejövetelek hangulata. A rétes nem pusztán egy finom desszert – igazi kulturális örökség, amely hosszú utat járt be, mire a magyar asztalokon otthonra talált.

Almás rétes Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almás rétes Fotó:123rf.com

A rétes születése

A rétes gyökerei egészen a Közel-Keletig nyúlnak vissza. Az oszmán birodalom süteményei között találjuk a baklavát, amely a vékony tésztarétegekkel és a töltelékkel sokban hasonlít a mi rétesünkre. Innen terjedt tovább a Balkánra, majd a Habsburg Monarchia területére, ahol lassan beépült a helyi konyhákba. A 18–19. században már a magyar paraszt- és polgári háztartások elengedhetetlen édessége volt, és mára szinte minden családnak megvan a maga kedvenc változata.

Egy sütemény, ezer arc

A rétes varázsa a sokféleségében rejlik. Lehet édes vagy sós, almás, túrós, mákos, káposztás vagy meggyes – minden változat más élményt ad, mégis ugyanazt a nosztalgikus otthonosságot közvetíti. A vékony, roppanós tésztarétegek és a gazdag töltelék párosa olyan harmónia, amihez kevés sütemény fogható.

Klasszikus almás rétes recept

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  • 6 lap réteslap

  • 60 dkg alma

  • 4 evőkanál cukor

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 marék mazsola (elhagyható)

  • 5 dkg darált dió vagy zsemlemorzsa

  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd cukorral, fahéjjal és mazsolával összekeverjük. A réteslapokat nedves konyharuhára fektetjük, és minden második lapot megkenünk olvasztott vajjal, majd megszórjuk dióval vagy zsemlemorzsával. A tölteléket a lapok szélére halmozzuk, és óvatosan feltekerjük. A tetejét szintén megkenjük vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Egy szelet rétesben ott van a múltunk, a családi történeteink, és egy olyan íz, amelyet generációk óta őrzünk. Amikor beleharapunk, valójában nemcsak egy süteményt kóstolunk, hanem egy darab történelmet is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...