Egy finom zöldségköret jöhet? – Tippjeinkkel pikk és pakk, elkészül!
Amellett, hogy egészségesek és finomak, nem kevés változatosságot hozhatnak táplálkozásunkba a zöldségek. Ehetjük őket nyersen, egy mutatós salátaként elkészítve, vagy főzve, sütve, párolva, köretként is. Tippjeinkkel finomat főzhetsz, és akár még spórolhatsz is!
Íme, néhány nagyon hasznos jó tanács, ha a zöldség naponta része az étkezésednek. Kedvcsináló, ha még csak tervezed, hogy rendszeresen fogyasztod őket.
Időt és energiát is spórolhatsz, ha egy nagyobb edényben, serpenyőben egyszerre több fajta zöldséget párolsz.
Ne felejtsd a fedőt! Főzéskor, pároláskor mindig használj fedőt! Tedd az edényed tetejére, így a bent maradt pára is puhítja zöldségeket. Több vitamin, ásványi anyag marad így ezekben a finomságokban.
Legyen megfelelő a méret! Mindig a főzni kívánt étel mérete, mennyisége szerint válassz edényt. Ne legyen se túl kicsi, se túl nagy a lábasod, fazekad.
Használj kevesebbet! Főzés helyett inkább párold a zöldségeket! Használj kevesebb vizet, így nem „áznak ki” a zöldségeid, jobban megőrzik vitamin- és ásványi anyag tartalmukat.
Ha főzőlapod van, használd ki! Méghozzá a maradék hő energiáját! Érdemes még akkor lekapcsolni a lapot az edény alatt, amikor a zöldségek még nem teljesen puhák. A maradék hő még elég melegen tartja az főzőedényt ahhoz, hogy a benne lévő finomságok elkészüljenek.
Hogy minden olajozottan menjen, tégy egy kevés olajat a zöldségek főző/pároló vizébe. Az elkészítési idő lerövidülhet, valamint a zöldségek is ízletesebbek lesznek a kevés zsiradéktól.
Forrás: haushaltstipps.net