Egy remek desszert tipp útifűmaghéjjal – recepttel
Tegnapi cikkünkben arról írtunk, mennyi mindenre jó az útifűmaghéj. Most akkor nézzük meg a gyakorlatban! Hoztunk egy receptet, amelyben az összetevők között ott rejtőzik ez a fantasztikus rost is, amely garantálja, hogy a belőle készült finomság csakis valami szuper egészséges csemege lehet.

Íme egy glutén- és laktózmentes almás pite, útifűmaghéjjal
Hozzávalók (6 adaghoz):
A tésztához:
30 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
10 dkg tápióka keményítő
1 ek útifűmaghéj
2 db tojás
11 dkg hideg laktózmentes vaj
12 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
1.2 kg alma (meghámozva, mag nélkül)
5 ek kristálycukor
tk őrölt fahéj
0.5 tk őrölt szegfűszeg
0.5 db citrom leve
1 ek tápióka keményítő
Elkészítés:
A zabpehelylisztet, a tápióka keményítőt, és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük. A tojást a lisztkeverékhez adjuk, és összedolgozzuk. A hideg vajat kockákra vágjuk, és a többi hozzávalóhoz adjuk. Majd nagyjából beledolgozzuk a tésztába, úgy, hogy borsó nagyságú vajdarabok maradjanak benne. A jeges vizet evőkanalanként a tésztához adjuk, és jól összekeverjük. Simára gyúrjuk, és fóliába tekerve 1 órára hűtőbe tesszük.
Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromlevet, jól elkeverjük, és állni hagyjuk. Amikor letelt az 1 óra, a tésztát kivesszük a hűtőből, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát 2/3-ad, 1/3-ad arányban ketté osztjuk. Először a nagyobb részt nyújtjuk ki kb 3-4 mm vastagra, majd egyenletesen a piteforma aljába fektetjük. A tápióka keményítővel megszórjuk a tésztát és elsimítjuk rajta.
Az almából jól kinyomkodjuk a levet, és megtöltjük vele a formát. A kisebb tésztát szintén 3-4 mm-re sodorjuk, süteménykiszúróval mintát nyomunk bele, és a töltelék tetejére tesszük úgy, hogy pontosan illeszkedjen az alsó részre. A pitét körülbelül 40-45 percig sütjük, amíg a teteje világos aranyszínű lesz. Miután kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk. Jó étvágyat!
A recept forrása: mindmegette.hu