El a kezekkel a fagyasztótól! – Ezeknél az ételeknél biztosan!
Nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor akkora adag bolognait sikerül főznöd, hogy tudsz belőle lefagyasztani még egy vagy több alkalomra valót. Megnyugtató a tudat, hogy bármi történik, bármennyire nincs időd főzni, az aznapi vagy másnapi vacsora meg van mentve, a fagyasztóból előhúzott „csoda” által.
Ám van egy rossz hírünk: hiába fantasztikus hűvös, vannak ételek, amelyeket egyenesen tilos a fagyasztóba tenni, mert kivéve már nem azt a minőségű ételt kapjuk.
Gumi lehet belőle! A fagyasztóba kerülő tojás héja egyrészt könnyen megrepedhet, másrészt a beltartalma gumis állagúvá válik.
Csak a csibéknél cuki a pelyhes! A túró, a vajkrémek, a joghurt, de akár a tejszín is elveszíti krémességét, ha a fagyasztóba kerül, és szemcsés állagú lesz.
Csak a krumplit ne! Bevallom, én egyszer próbálkoztam lefagyasztani a krumplifőzeléket, aztán többé soha. A megfagyott burgonya felengedve szivacsos állagú, ezáltal teljesen élvezhetetlen lett. A nyers változatára is ugyanez igaz, hiszen megfagyva elveszíti keményítőtartalmát, és használhatatlan lesz.
Sok a lé? A magas víztartamú zöldségek és gyümölcsök nem szeretik a fagyos környezetet, elveszítik folyadéktartalmukat, és ízetlenné, vagy inkább ehetetlenné válnak.
Forrás: brigitte.de