2024.05.01. 17:48:41 5917 222

Elfoglalt anyukaként is lehetsz fitt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Anyaként a gyermekek és a róluk való gondoskodás mindennél és mindenkinél fontosabbá válik. Ez egyfajta anyai küldetésként is számon tartható. Azonban annak érdekében, hogy a gyermekekkel töltött idő még felemelőbb és örömtelibb lehessen, nem szabad figyelmen kívül hagyni az öngondoskodást sem. Ezek olyan aprónak tetsző, mégis meghatározó, egyénenként és igényenként eltérő mozzanatokat foglalhatnak magukba, mint a meditáció, a könyvolvasás vagy éppen egy sétával egybekötött baráti beszélgetés.

Fitt anyuka Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fitt anyuka Fotó:123rf.hu

A kutatások szerint (pl. AAUW) a 18 év alatti gyermekeiket nevelő édesanyák keresőmunkában való részvételi aránya több mint 70 százalék volt. Ez 2019-es adat. A hazai KSH sem cáfol rá erre, ugyanis adatai szerint a 25 és 49 év közötti nők foglalkoztatási rátája a 2009 és 2023 közötti időszakban nem csökkent 70 százalék alá. Ezt viszont erőteljesen befolyásolja a háztartásban élő kiskorú gyermekek száma is. Az egy gyermekes anyák nagyobb eséllyel dolgoznak (például 2023-ban ez az arány 85,7 százalék volt). Míg a három vagy ennél több gyermeket nevelők esetében az arány csökkenést mutathat (Magyarországon 2023-ban ez 67, 1 százalékot mutatott).

Fizikai és lelki terhek

Ugyanakkor a fent ecsetelt számok nem rejtik magukban a nem-munkahelyi elfoglaltságokat és kötelezettségeket, így a „láthatatlan munkaként” ismertté vált, fizetéssel nem járó háztartási munkákat sem. Mindezek fényében nehéz megtalálni az összhangot – és ami ennél is nagyobb kihívás: fenntartani azt. A fizikailag megterhelő napi kihívások mellé még a láthatatlan lelki terhek is felsorakoznak. Ezek összessége és különféle, egyénenként eltérést mutató egyvelege pedig gyakran kihat az aktivitásra.

Az anyalét 0-24 órában való folyamatos helytállást jelent, melyben öröm- és bánatkönnyek ugyancsak keverednek. Ám ahogyan a The Conversation 2013 márciusában fogalmazott: Az egészséges világ egészséges édesanyákkal kezdődik. Ez pedig vitathatatlanul ma és holnap is érvényes lesz. Ebbe beletartozik az egészséges táplálkozás, a feltöltődéshez szükséges énidő, a megfelelő pihenés és az elegendő mozgás is. Ahhoz, hogy egy édesanya, Vekerdy Tamás pszichológus és író megfogalmazásával élve: újra „rágható” legyen, hogy újfent örülni tudjon az életnek és a gyermekeinek, valamint, hogy ne szenvedjen a rá nehezülő elvárások súlyától szükség is van erre.

Mit tehetnek az anyák testi-lelki fittségük érdekében?

A feladatok priorizálásával, valamint a megfelelő időgazdálkodás bevezetésével egyszerűbb lehet a rendszeres mozgásra is sort keríteni. Ez lehet akár egy napi fél órás séta a gyermekekkel és a család négylábú kedvencével, vagy egy jól eső kocogás a közeli parkban. Az otthon is elvégezhető gyakorlatok közül különösen kedvelt lehet a jóga, a pilates vagy az erősítő edzések.

A mozgás mellett az egészséges táplálkozás sem hanyagolható területe a tetterős és kiegyensúlyozott életnek. A napi elfoglaltságok közepette olykor-olykor még az anyákat is megcsaphatja a gyorsétel fogyasztás gondolatának szárnya. Ennek kivédése érdekében javasolt megfelelő óvintézkedéseket tenni – pl. a heti menü előretervezése, alapanyagok időben történő beszerzése, teljes értékű ételek előnyben részesítése.

Az alvás szépítő-építő jellege pedig ugyancsak kulcsfontosságú az egészségmegőrzés szempontjából. Az anyák életében gyakran a nem megfelelő alvás vonható felelősségre a hangulatingadozásokért, a csökkent termelékenységért, a koncentrációs fennakadásokért, valamint az ingerültségért. Ennek elejét lehet venni egy következetes alvási rutin bevezetésével. Mindebben helyhez juthat a délutáni órák koffeinmentessé tétele, a telefonhasználat mellőzése lefekvés előtt, vagy akár egy ellazító fürdés.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.

Pénteken indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete

Kenutúrák, bölényszafari, lápréti barangolás, sólyom- és sasles, népi játszóház, tárlatvezetés, természetismereti foglalkozások, interaktív vízvizsgálat és gyereknapi programok várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén május 17. és 26. között országszerte. A programsorozat nyitórendezvénye pünkösdhétvégén a városligeti Vajdahunyadvárban lesz.

A neurózis már civilizációs betegség – Jelek, kutatások és megküzdési lehetőségek

A neurotikus személyiséget leginkább az érzelmi instabilitás, a szorongás, az ingerlékenység, az önbizalomhiány, a depresszió és más negatív érzések jellemzik. A neuroticizmusban érintett egyének általában stresszkezelési nehézségekkel és kedvezőtlen önszabályozó képességgel rendelkeznek, ami a kapcsolataik minőségére is hatással van. Erősen hajlamosak az idegeskedésre, aggodalmaskodásra, konfliktusos helyzetben nehezen tudnak megnyugodni. Mit lehet tenni?