Ellenállhatatlan szilvás süti receptek
Végre itt a szilvaszezon! A mi imádott idénygyümölcsünk bővelkedik A-vitaminban, amely kifejezetten jótékony hatással van a látásunkra, az emésztésünkre és a méregtelenítésünkre egyaránt. Azonban, mi nem csak ezért szeretjük a szilvát. Magában fogyasztva is ízletes csemege, de ellenállhatatlan sütemények készíthetők belőle. Szerintünk az alábbi recepteket minden szilva imádónak érdemes kipróbálnia!
Szénhidrátcsökkentett szilvás-túrós kocka
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg diabetikus liszt
20 dkg tönkölybúza liszt (világos)
20 dkg vaj
40 g édesítőszer
3 db tojás
ízlés szerint só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg tehéntúró
5 db tojás
30 g édesítőszer
1 dl napraforgó olaj
1 db citromhéj
1 db citrom kifacsart leve
40 g vaníliás pudingpor
60 dkg szilva (magozva)
2 teáskanál fahéj
5 dkg mandulapehely
Szitáld át a liszteket és add hozzá a sót, az édesítőszert, a morzsolt vajat és végül a tojással együtt gyúrd az egyveleget tésztává. Az így kapott tészta negyed részét vágd le, és helyezd legalább 15 percre a fagyasztóba hűlni. A nagyobb darab tésztát nyújtsd ki, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsd bele. Közben kezd el készíteni a tölteléket. A túrót keverd össze a tojások sárgájával, az édesítőszerrel, a citrom levével és héjával, az olajjal, a pudingporral (por alakban) és a kemény habbá felvert tojásfehérjével. Ezt követően egy külön edényben forgasd össze a darabolt szilvát a fahéjjal, valamint a mandulával. A korábban tepsibe simított tésztára helyezd rá a fahéjas-szilvának a felét, majd ennek a tetejére a túrós krémet, és újra jöhet rá a szilvás keverék. A fagyasztóból kivett tésztát ennek az egésznek a tetejére reszeld rá, és 180 fokon körülbelül 40 perc alatt süsd készre. Tálalásnál fahéjas porcukorral hintsd meg.
Rezgő citrompite szilvaszósszal
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
8 db tojás
20 dkg cukor
15 dkg vaj
3 db citrom leve
3 db citromhéj
1 csipet só
8 dl tej
1 csomag sütőpor
50 dkg szilva
1 csomag vaníliás cukor
A tojásokat válaszd szét. A fehérjéket robotgéppel verd kemény habbá. A tojássárgáját pedig keverd krémesre a cukorral és az olvasztott vajjal. Majd mehet bele a sütőporos liszt, a tej, a citrom reszelt héja, a citrom leve és végezetül finom kevergetés közben mehet bele a kemény habbá vert tojásfehérje. 160 fokos előmelegített sütőben, egy sütőpapírral bélelt magas nyakú tepsiben 40-45 perc alatt süsd készre. Amíg a tészta sül, a magozott szilvát rövid ideig főzd – amíg kellően puha lesz-, és csak a végén ízesítsd a vaníliás cukorral. Tálalásnál ezzel a szósszal bolondítsd meg a citrompitédet. Akár forrón is fogyasztható, de másnap is isteni finom.
Forrás: nosalty.hu