Ellenállhatatlan tavaszi egytálételek! – Terítéken a rizs
Még csak kedd van, de, ha neked is fejtörést okoz, hogy mit dobj össze a családnak vacsira, segítünk. Itt a tavasz, legyen frissesség és a lendület a tányérunkon is! Alkoss gyorsan valami finomat, táplálót és energiát adót, főszerepben a rizzsel, méghozzá két fogásban!

Sóskás paradicsomos rizsleves
Hozzávalók (4 adag):
10 dkg sóska
3 db paradicsom
3 db szárított paradicsom
5 dkg vaj
6 dkg rizs
2 db leveskocka (erőleves)
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
petrezselyem ízlés szerint
2 l víz
Elkészítés:
2 liter vízben feltesszük főni a sóskát, a paradicsomot és az aszalt paradicsomot az erőleveskockákkal. Vajon megpirítjuk a rizst, egy pohár vizet adunk hozzá, majd mikor elfőtte, felöntjük a leszűrt levessel. Tovább főzzük addig, míg a rizs teljesen megpuhul. Ezt követően a liszttel kevert tejföllel behabarjuk, és összeforraljuk. A levest tálakba szedjük, és petrezselyemzölddel megszórjuk a tetejét. Jó étvágyat!
Prasorizo, egy ízletes görög fogás
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg rizs (hosszúszemű)
2 db póréhagyma
3 közepes db újhagyma
7.5 dl alaplé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
3 dkg mandula (pálcika)
3 gerezd fokhagyma
1 kis db vöröshagyma
1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát vékony kis lapokra. Az új- és póréhagymát felkarikázzuk. Egy kanál olívaolajon megfuttatjuk a vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk a másik két hagymát, és kis lángon, 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a megmosott rizst, párszor átkavarjuk, majd felöntjük az alaplé harmadával. 5-10 percenként kavargassuk meg, ha beszívta az alaplevet, öntsünk még hozzá.
Ha elfogyott az alaplé, elzárjuk a gázt, és még 5 percig lefedve pihentetjük az ételt. Tálaláskor szórjuk meg mandulával, aki szereti karikázhat rá az újhagyma zöld részéből is. Jó étvágyat!
A receptek forrása: nosalty.hu