Endíviasaláta, kicsit másként – Bolondítsd meg sült zöldségekkel!
Az endívia nem az a zöldség, ami elsőre a reflektorfénybe kerül. Kissé fanyar, kesernyés íze miatt sokan csak fintorogva néznek rá, pedig aki egyszer rákap az ízére, az örökre a rajongója marad. Ez a különleges salátaféle nemcsak üdítően ropogós, hanem igazi vitaminbomba is – A-, K- és C-vitaminból például bőven akad benne.

Könnyű, kalóriaszegény, mégis laktató, ráadásul sokféleképpen variálható: gyümölcsökkel, diófélékkel, sajttal, joghurtos öntettel is csodát művel. Tökéletes társ tavaszi ebédekhez vagy könnyű vacsorákhoz, ha valami frissebbre, különlegesebbre vágysz. Ráadásul elegánsan mutat az asztalon is, szóval ha vendégeket vársz, az endívia-saláta garantáltan „hozzátesz a dekorhoz” is. Lentebb egy különleges, sült zöldségekkel megbolondított salátát találsz, amit mindenképpen készíts el!
Hozzávalók:
20 dkg petrezselyemgyökér
40 dkg sárgarépa
20 dkg paszternák
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fűszerkeverék
só, bors
A saláta hozzávalói:
40 dkg endíviasaláta
4 evőkanál tahini
1 evőkanál olívaolaj
1 db lime
4 evőkanál gránátalmamag
4 ág koriander
fél teáskanál őrölt kömény
negyed teáskanál őrölt kardamom
A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra. A zöldségeket mosd meg, hámozd meg és felezd, maximum negyedeld. Az olajat és a fűszereket keverd össze, majd öntsd a zöldségekre, amik aztán mehetnek egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A salátát mosd meg, szedd nagyobb darabokra, majd hagyd megszáradni. A lime-ot szintén mosd meg, majd reszelj le a héjából 2 teáskanálnyit. Felezd meg, és most nyomd ki a levét, 3 evőkanálnyi elegendő lesz. A fűszereket, olívaolajat, tahinit, a lime levét és a héját keverd össze, majd adj hozzá 3-4 evőkanál vizet. Sóval és borssal tovább ízesíthető. A salátát, sült zöldségeket, gránátalmamagot, előzőleg megmosott, megpucolt koriandert, öntetet keverd össze, majd mehet a gránátalmamag, maradék limelé. Ha szükséges, sóval, borssal fűszerezd.
Forrás: brigitte.de