2020.05.12. 15:25:14 9195 296

Értékteremtés otthonunkban: elfeledett hétköznapi hagyományaink
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koronavírus által otthonmaradásra kényszerített háziasszonyok és családfők olyan értékeket vettek elő a fiókból, amik már hosszú ideje feledésbe merültek. Méltatlanul. A rohanó hétköznapokban kevesebb idő jutott főzni, varrni, kertészkedni, barkácsolni, kézimunkázni. Idáig. Teremtsük újra a hagyományokat!

Főzés minden nap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzés minden nap

A közösségi portálokon egyre több házi sütésű kenyér, isteni sütemény és más otthon készült finomságok jelentek meg a kijárási korlátozásokkal párhuzamosan. Ez bizony egy üdvös hozománya a szerencsétlen körülményeknek, hiszen az otthon készült termékek finomabbak, egészségesebbek és bizony bennük van a törődés ereje is. Az asszony, a nő, ősidők óta táplál, hát nem véletlen, hogy olyan nagy örömmel tölt el minket egy hagyományos recept szerint, otthon megsütött, jól sikerült kenyérke. Ezekhez a dolgokhoz pedig nincs szükség sok mindenre – hiszen nagyanyáink még tudták: a kevesebb, több. Tehát felütöttük a nagy családi receptkönyvet, bátran neki állhatunk mi magunk is a sütésnek!

A varrás, a kézimunka nem csak pihentető, de hasznos is. Könnyedén csinosíthatjuk otthonunkat és ruhatárunkat egyaránt, ráadásul a kötés, horgolás, hímezés, varrás mind megtanulhatók autodidakta módon, a négy fal között. Pláne, mióta az internet a kezünkbe ad bármilyen információt a világ bármely tájáról. A kézimunka anyáink, nagymamáink tiszteletére tanít, segít emlékezni a régi szép dolgokra és eközben fejleszti a kreativitást, míg az agyunk a szokásos dolgokról másik csatornára kapcsol.

Természetesen a férfiak sem maradnak hátrább az értékteremtő kikapcsolódásban. Végre van idő megszerelni, amit fél (esetleg 15…) éve mondogat az asszony. Van idő szépíteni a kertet, megszerelni a motort, vagy épp megtanítani a gyermeket biciklit szerelni. Minden apró siker hozzáad a jókedvhez, az önbizalomhoz, a családfői szerephez. Ha szeretünk barkácsolni, az nem csak javítás, vagy szerelés, de egyben én-idő is, mikor egy kicsit feloldódhatunk, elfelejthetjük a hétköznapok gondjait és fizikailag látható feladatok megoldására koncentrálhatunk. Családunk nagy örömére, nem utolsó sorban ! A férfiak között is egyre népszerűbb a konyhaművészet, sőt, van egy olyan ága, amit mindig is egy kicsit pasis dolognak tituláltunk; a grillezés, bográcsozás, kerti sütögetés. Nem kell hozzá mindig alkalom! Egy sima szerda este is sütögethetünk vacsorát a szabadban.

Kertészkedésre fel! Mindkét nem és minden korosztály kiveheti a részét a munkából és a siker is mindenkinek édes lesz. Legyen szó akár konyhakert kialakításáról, hogy megtermeljük a családnak a fogyasztott élelmiszerek egy részét, vagy csak egy szép zöld gyeppel, virágokkal borított pihenő területről, mindig van munka, és mindig látványos az eredmény is. A magunk termelte paradicsom nem gumilabda, hanem napsütés ízű, az együtt fejtett zöldborsó pedig megszeretteti a zöldséget a legkisebbekkel is.

Az értékteremtő hétköznapi hagyományok a családot is segítenek összehangolni. Főzni tanulni édesanyától, nagymamától a legjobb és legbiztosabb tudás, a kötés, hímzés, varrás, nem csak a lány gyerekeket érdekli, köti le. A kertészkedésben is mindenki megtalálja a neki való, sikerélményt teremtő feladatokat, a barkácsolás pedig az erősebb nem tagjai között húzza szorosabbra a köteléket a közös élmények, közös emlékek és közös alkotás által.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...