Ételek, melyek tele vannak B-vitaminnal!
A B-vitaminok nélkülözhetetlen elemei az immunrendszerünk és az idegeink megfelelő működése szempontjából. Szerencsére a B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen széles, így különösen választékosan tudjuk naponta pótolni.
A B-vitamin vízben oldódó vitamin, aminek nagy szerepe van az immunrendszerünk, az agyunk, a szívünk és az idegeink megfelelő működésében. Túladagolni a B-vitamint nem tudjuk, a felesleg lényegében a vizeletünkkel együtt távozik a szervezetünkből. Éppen ezért fontos tudni, hogy a pótlására napi szinten figyelnünk kell. A változatos táplálkozás során ritkán alakulhat ki hiányállapot, de azért érdemes rá figyelnünk, mert a B-vitaminok hiánya az idegrendszerünkben, a bőrünkön és az emésztésünkben okozhatnak problémát. Bár a B-komplex elsődlegesen húsokban található, azért a vegetáriánus étrendet kedvelőknek sem kell aggódnia, hiszen étrendkiegészítőkkel és különböző zöldségekkel vagy gyümölcsökkel is tudják pótolni a napi szükségletet. Az ajánlott napi bevitel a B1-vitaminból 1,2 milligramm, a B2-ből 1,4 milligramm, a B3-ból 16 milligramm, B5-ből 6 milligramm, a B6-ból 1,4 milligramm, a B7-ből 50 mikrogramm, a B9-ből 200 mikrogramm és végezetül a B12-ből 2,5 mikrogramm.
B-vitamin bombák
Az egyik legjobb B-vitamin forrás nem más, mint a gomba. A gomba bővelkedik B2-, B3- és B5-vitaminban, amelyek segítenek a bőrünk egészségének megőrzésében és a stressz csökkentésében is. Ezen felül pedig igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Az úgyszintén B2-, B3- és B5 vitaminban dúskáló ételünk a zabpehely, amit, ha gyümölcsökkel párosítunk kifejezetten egészséges reggelit kaphatunk. A vitaminok királyát - ha nevezhetjük így - sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Ez nem más, mint a tojás. Szinte az összes vitamin és ásványi anyag megtalálható benne amire a szervezetünknek szüksége van. Örömünkre szolgál, hogy a tojásból nem csak rántotta készíthető. A húsimádóknak pedig ajánljuk a szintén gazdag B-vitamin forrást, a májat. Megtalálható benne a B2-, B3-, B5-, B6- és a B12-vitamin, továbbá az A-vitamin és a vas. Aszaltszilvával töltött és baconbe csavart máj különösen finom ebéd vagy vacsora lehet a belsőségeket kedvelőknek. Természetesen a zöldségeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis a sötét zöldségek is tartalmaznak folsavat és B-vitamint. Ilyenek lehetnek a spenót, spárga, fejes saláta, paszternák és a különböző babok.
Forrás: webbeteg demencia webbeteg B-vitamin