Ezeket a húsvéti desszerteket unokáink is sütni fogják
A húsvéti újjászületést a keresztény világ számos pontján ünneplik az emberek. Több helyen mélyebben őrzik az ünnep tradícióját, de akadnak országok, ahol a húsvétnak inkább modernebb értelmezése a jellemzőbb. Azonban az ünnepi menünek vannak kötelező elemei, ami nemcsak tojásból és sonkából áll, hanem igazán édes és isteni húsvéti desszertekből is. Mi most két olyan híres húsvéti süteményt hoztunk számotokra, amelyek valóban nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról.
Puha, foszlós húsvéti kalács
Hozzávalók:
Kovászhoz:
13 dkg süteményliszt
1,4 dkg élesztő
1,2 dl langyos tej
Tésztához:
4 db tojás
4 db tojássárgája
38 dkg süteményliszt
10 dkg porcukor
1,2 dkg só
22 dkg vaj
Kenéshez:
1 db tojás
1 ek víz
1 csipet só
Első lépésként a kovászt készítsd el. A langyos tejet az élesztővel és a liszttel keverd össze, majd takard le egy konyharuhával és hagyd pihenni legalább 45 percig. Ezután szitáld bele egy tálba a lisztet, add hozzá a tojásokat, a porcukrot, a kovászt, ízlés szerint a sót és gyúrd a masszát 10 percig. Amint ezzel megvagy keverd hozzá a szobahőmérsékletű vajat és jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Éjszakára lefóliázva tedd be a hűtőbe és másnap formázd meg, majd kenyérformában hagyd megkelni. Közben melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Miután már a duplájára dagadt a tészta, tedd be a forró sütőbe és süsd 50 percig. Ezután vedd ki és kend meg a tetejét, oldalát a tojással és süsd további 20 percig, de itt már csak 130 fokon. Tökéletes a húsvéti sonka mellé, de lekvárral megkenve is isteni lesz.
Máglyarakás húsvéti kalácsból
Hozzávalók:
10 db alma
0,5 citrom leve
fahéj
3 ek vaj
25 dkg kalács
4 db tojás
4 ek cukor
1 csomag vaníliáscukor
2 dl tej
12 ek darált dió+1 ek cukor
8 ek baracklekvár
1 ek porcukor
Kezdésnek hámozd meg az almákat és reszeld le. Add hozzá a citromlevet és az ízlésed alapján a fahéjat, majd 2 evőkanál vajon párold meg a reszelt almát. Amíg párolódik az alma a kalácsot vágd fel vékony szeletekre. A tojásokat válaszd szét, a sárgáját a cukorral és vaníliáscukorral keverd krémesre, és add hozzá a tejet. Majd ebbe a tejbe áztasd bele a kalács szeleteket. Vegyél elő egy magas falú tepsit, amit kenj ki a maradék vajjal. A kivajazott tepsibe az átázott kalácsszeletek felével béleld ki. Ennek a tetejét szórd meg a cukorral elkevert dió felével, majd rétegezd rá a reszelt almát, majd újra hintsd meg a dióval.
Ezután pedig tedd rá a maradék kalácsot és kend meg lekvárral. Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig süsd. Ezután pedig a korábban szétválasztott tojásfehérjéhez adj 1 evőkanál baracklekvárt, 1 evőkanál porcukrot és robotgép segítségével verd kemény habbá. A megsült máglyarakás tetejére simítsd rá és told még vissza a sütőbe legalább 10 percre. -Ínyencek a tálalásnál csoki reszeléket is szórhatnak a tetejére.
Forrás: mindmegette.hu