Ezekkel a finomságokkal melengesd a tested és a lelked
Amikor Te már azt mondod, elég, a természet akkor ad rá még egy kis kakaót, zúdít ránk még több esőt, viszi lejjebb a hőmérő higanyszálát. Ha már hiába húzzuk magunkra a tizedik pár zoknit, az ötödik takarót, fűtünk be, amennyire lehet és még mindig didergünk, ideje „belülről” is tenni valamit.
Bizony, a táplálkozásunkkal, jól megválasztott ételeinkkel is sokat tehetünk, hogy felfűtsük testünket. Ideje bekukkantani a kamrába, szekrénybe és felfrissíteni a készleteinket.
Zabpehely
Indítsd úgy a napot, hogy az energiád és a reggelinek köszönhető „melegség” sokáig tartson. Forró tejbe tégy egy kis zabpelyhet és fogyaszd ezt reggelire!
Édeskömény
Amellett, hogy felmelegíti testedet, nyugtató hatásáért hálás lesz gyomrod és a bélrendszered is. A belőle készült „csodaszer” receptje: az édesköményt vágjuk kis darabokra, süssük meg némi olívaolajban, öntsünk rá egy kis zöldséglevest és kb. 5 percig lassú tűzön főzzük.
Gyömbér
És ha gyömbér, akkor karácsonyi gyömbéres süti, ami már magában is szívet melengető!:-) Ám amellett, hogy a belőle főzött tea (egy kisebb darab gyömbért felszelünk és forró vízbe tesszük) felmelegíti átfagyott testünket, antibakteriális és görcsoldó hatással is bír, jól támogatja vérkeringésünket is. Sőt, köhögésre, náthára is kiváló, hiszen felszabadítja a légutakat és felszakítja a letapadt nyákot.
Bárány
Hitted volna, hogy a bárány, de még a vadhús is, amellett, hogy finom, még a testedet is felmelegíti? Bolondítsd meg egy kis fahéjjal, és más, „felmelegítő” fűszerekkel, hogy fokozd a hatást!
Fahéj, szegfűszeg, kardamom
Persze, hogy „fűtenek”, hiszen igazi téli fűszerekről beszélünk. És nem mellesleg, a forralt bor alapanyagai mind, amitől megintcsak elönt minket a forróság. Ám ha alkohol nélkül élveznéd melegítő hatásukat, inkább valamilyen főzetben, vagy teában kortyolgasd.
Forrás: miss.at