2024.06.13. 08:38:14 5713 199

Ezért megéri felvenni a futócipőt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan a futást hobbiként, mentális és fizikai „felszabadítóként”, a mindennapi stresszhelyzetek eloszlatójaként, örömforrásként értelmezik. Mások kapaszkodót, elhivatottságot, életfilozófiát látnak a futásban. Az alábbiakban megnézzük, hogy miért érdemes mindenkinek felvenni a futócipőt. Igen, még azoknak is, akik úgy gondolják: a futás nem nekik való, és korábban meg sem fordult a fejükben, hogy valaha is ezzel a mozgásformával próbálkozzanak.

A futás jótékony hatásai - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A futás jótékony hatásai

Akadályok és motivációk

Miltényi Márta és Monspart Sarolta könyve: A futás csodálatos világa, azzal startol, hogy a rendszeresen futók, valamint a futást aktuálisan tervezők mellett azokhoz is szóljon, akik visszakozásuknak azzal a felkiáltással adnak hangot, hogy „sosem fogok futni!” Gyakran az az elképzelés él a köztudatban a futókról, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan belső indíttatásra belevágtak egy önsanyargató, kalóriaszámláló, kilométerfaló életformába, miközben megfékezhetetlenül hajszolják a tökéletes egészséget és az ideális testet. A futásnak nem (feltétlenül) kell erről szólnia, bár az egyén hozza meg ezzel kapcsolatos döntéseit, és állítja fel a szabályokat is. Viszont – ahogyan a szerzők is megjegyzik könyvükben: a futásnak a legkevésbé sem kell aszketikussá, sem pedig örömtelenné lennie az emberek életében. Sőt!

Erőteljes futásra ösztönző okok

Az egészségmegőrzés és a fittség elérése mellett számos motivációs tényező közrejátszhat abban, hogy valaki újra, avagy éppenséggel életében először azt tervezi, hogy belevág egy személyre szabott futási projektbe. A Runner’s World meglátása szerint számos érv szólhat a futás mellett, példaként a következők:

  • a futás erősíti a szervezetet,

  • amennyiben valaki rendszeres futóvá válik, sokat tesz a szívegészség-megőrzés érdekében,

  • egy kardiológus, Dr. Dan Augustine szerint: a testmozgás az egyik legjobb természetes gyógyszerként tartható számon,

  • a lábak szépségéért és épségéért ugyancsak sokat tehetünk azzal, ha beépítjük a programunkba ezt a mozgásformát, ugyanis a futás változatosan mozgatja meg a lábizom-csoportot (tudniillik: a vádlit, a farizmot, a combizmot és a csípőhajlító izmokat is),

  • fokozatosan növelhető az izomerő,

  • fejlődik az egyensúly,

  • egyre többen cáfolnak rá arra az elrettentő meglátásra, mely szerint a futás tönkreteszi a térdet és az ízületeket – valójában éppen az ellenkezője történik a dolognak (mindezt például a Stanford Egyetem kutatásai is megerősítik),

  • erre sokaknak felcsillanhat a szeme: a futás életmeghosszabbító és fiatalító hatással bír,

  • egy kutatásból kiderül (International Journal of Environmental Research), hogy heti 75 percnyi futás akár 12 évvel is meghosszabbíthatja a futók életét.

  • egy másik reménykeltő, sokakat e sport kipróbálása felé vezető kutatásból pedig az is kiderült, hogy heti három alkalommal beiktatott, 17 percet igénybe vevő futás, akár 55 százalékkal is csökkentheti a szívroham és a szélütés kockázatát.

Az első lépések

Több mindenre szoktuk mondani, hogy csak az első lépések megtétele állítja igazán nagy kihívások és megpróbáltatások elé mindazokat, akik a fejszéjüket egy életmódváltó ütemtervbe vágták. Motiváció gyanánt azonban itt állhat rögtön elsőként az, hogy a futás bizony segít optimálisan karbantartani a test és lélek egészségét egyaránt.

Ha a döntés már megszületett, akkor egy jó futócipővel a lábunkon kiléphetünk az ajtón és belevághatunk életünk egyik izgalmas kalandjába: a futásba. A REI.com néhány hasznos tippel látja el a futást nulláról kezdőket: elsőként azt javasolják, hogyha a futás terén a legkevesebb tapasztalattal sem rendelkezünk, akkor mindenképpen egy orvosi konzultációval startoljunk. Ha még soha semmit sem sportoltunk, akkor semmiképpen se a futással kezdjük, hanem napi harminc percet felölelő, heti három-öt alkalommal kivitelezett lendületes sétával, majd fokozatosan építsük be a futást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...