2018.02.03. 10:55:49 16551 450

Fánk másként – Készíts el sósan (is)!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha fánk, akkor pihe-puha, édeskés, esetleg kicsit rumos ízű tészta, a tetejére porcukor, mellé pedig isteni házi lekvár. Esetleg vaníliapuding, vagy csokikrém, mint töltelék! És mi lenne, ha idén szakítanánk a hagyományokkal, és nem (csak) az édes verziót készítenénk el?

Sós fánk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sós fánk

Lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha 2018-ban a sós változat mellett tesszük le a voksunkat!

Elő a szalonnával!

Ebbe a fánkba tojás, sajt és szalonna kerül töltelék gyanánt. Izgalmasan hangzik!:-)

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt

  • 7 dkg vaj

  • 3 evőkanál száraz fehérbor

  • 6 tojássárgája

  • 3 evőkanál tejszín

  • zsiradék a sütéshez

  • tojásfehérje a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 dkg sajt (ementáli vagy parmezán a legjobb)

  • 1 tojás

  • 12,5 dkg szalonna

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd kisodorjuk. Bekenjük tojásfehérjével, majd körülbelül 10 cm-es oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk. Ezután elkészítjük a tölteléket. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd összekeverjük a sajttal, amit előzőleg lereszeltünk, és a tojással. Borssal ízesítjük, és a tésztanégyzetekre halmozzuk. A tészta széleit behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, és bő zsiradékban kisütjük.

Mire jó a savanyú káposzta?

Ezeken a recepteken kívül még készíthetsz belőle fánkba való tölteléket is!

Hozzávalók a tésztához:

  • 37,5 dkg liszt (+ egy kevés a kitekeréshez)

  • 2 tojás

  • 1 kiskanál só

  • 2 evőkanál lágy vaj (+ egy kevés a kenéshez)

A töltelékhez:

  • 2 db nagy hagyma

  • 50 dkg savanyú káposzta

  • 30 dkg füstölt szalonna

  • 2 db borókabogyó

  • 1 db babérlevél

  • 1 db szegfűszeg

  • egy csipet kömény

  • egy csipet cukor

  • só, bors

  • 12,5 dl húsleves

  • zsiradék a sütéshez

A lisztet gyúródeszkára öntjük, és a közepébe lyukat csinálunk. A tojás és a sót beletesszük, majd a vajat is belerakjuk, majd az egészet összegyúrjuk. A tojás nagyságától függően tehetünk hozzá vizet. Rugalmas, nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk. Ha megvan, fóliába csomagoljuk, és fél órára félrerakjuk, pihentetjük.

Ezalatt a szalonna nagyobb részét és a hagymát finom kockákra vágjuk. A szalonnát alacsony lángon megpirítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Aztán mehet bele a savanyú káposzta, erre pedig a fűszerek (só, bors, babérlevél, szegfűszeg, kömény, borókabogyó és egy kevéske cukor). Végül hozzáöntjük a húslevest, és fedő alatt, körülbelül 25 percig pároljuk, amíg a lé el nem párolog. Ha kész, kihűtjük, és a fűszereket is eltávolítjuk belőle.

A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra gyújtjuk, nagyjából egy 35x45-ös négyzet legyen belőle. Erre mehet a káposzta, szépen eloszlatva, majd az egészet egy konyharuha segítségével hosszában feltekerjük. A tekercset körülbelül 5,5 cm-es csigákra szeljük egy éles kés segítségével. Közben a sütőt is bekapcsoljuk, 200 ⁰C-ra előmelegítjük.

A csiguszokat egy tepsibe tesszük, jó szorosan, majd a tepsi szélétől indulva vizet öntünk bele, hogy a csigák 2-3 centiméter mélyen álljanak benne.

A maradék szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és a fánkocskák tetejére tesszük. A tepsit alufóliával lefedjük, és körülbelül 20 percig így sütjük. Aztán levesszük az alufóliát, és addig sütjük tovább, amíg a maradék folyadék el nem párolog. Hogy szép aranybarna, ropogós csigákat kapjunk, gyakran kenegessük vajjal, míg sül.

Forrás: chefkoch.de, chefkoch.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert

A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?