Gesztenye túladagolás nem létezik – Gesztenyés fogások karácsonyra!
Na, jó talán nem kell levesnek, a főételnek és a desszertnek is gesztenyét tálalni, de most egy kollekció gesztenyés finomságot gyűjtöttünk össze, amelyből lehet válogatni igény szerint. Köszönjük a PROAKTIVdirekt magazin olvasóinak, hogy ilyen fantasztikus recepteket küldtek be! Még Te is megteheted december 4-ig!
Krisztina Paragi: Gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott gesztenyepüré, 4 dl magas zsírtartalmú tejszín, 4 dl tej, 1 tojássárgája, 1 ek. nem főzős pudingpor, csipetnyi só, 2-3 cl rum. A sziruphoz: ½ citrom reszelt héja, ½ dl víz, fahéj, szegfűszeg
Először szirupot főzünk: a vizet felforraljuk, és pár percig főzzük benne a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Utána leszűrjük, és félretesszük hűlni. A felengedett gesztenyepürét – kevés kivételével – belemorzsoljuk a mixerbe, és a tejszínnel simára turmixoljuk. A pudingport kevés tejjel simára keverjük, és kb. a tej felével (2 dl) csomómentesre kikeverjük. Ezután a turmixban lévő tejszínes gesztenyemasszához adjuk a lehűlt szirupot, a csipetnyi sóval felvert tojássárgáját, a rumot és a pudingot, alaposan simára turmixoljuk, ízlés szerint tovább hígíthatjuk a maradék tejjel. A félretett gesztenyepürét lereszeljük. A levest alaposan lehűtjük, a reszelt gesztenyepürével és tejszínhabbal díszítjük.
Főétel
Gizi konyhájából: Pulykamelltekercs gesztenyés töltelékkel, burgonyapürével és áfonyamártással
Hozzávalók:
- 6 nagy szelet pulykamell (nagy tenyérnyi szeletek)
- 50 dkg gesztenyemassza
- 25 dkg mascarpone
- 1 cs vörös áfonya
- 30 dkg szeletelt bacon
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- majoranna
- kakukkfű
- 0,5 dl fehérbor
- 5 dkg vaj
A gesztenyemasszát krumplinyomón nyomjuk át, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vörös áfonyát is. (figyeljünk rá, hogy a massza ne legyen túl lágy, ezért a mascarponét aprónként keverjük hozzá)
Vágjunk le 6 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát. A fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy egy hosszabb, de formás hengert kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen mielőtt a húsba töltenénk. (Én már előtte való nap elkészítettem, és a fagyasztóba hagytam felhasználásig. Így könnyen tudtam vele dolgozni a hús töltésénél)
A nagy tenyérnyi hússzeletre tegyünk fóliát, majd óvatosan klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután az egyik felét sózzuk, majd fordítsuk át a hússzeletet és a másik felét sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. (minden hússzelettel így járjunk el)
A hússzelet befűszerezett felére helyezzünk rá egy gesztenyehengert, majd a hús két oldalát ráhajtva, tekerjük fel.
Egy fóliadarabra helyezzünk egymás mellé 5-6 szelet bacont, majd tegyük rá a feltekert húst. Ezután tekerjük körbe a baconnel, majd helyezzük egymásmellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Öntsük alá a bort, és a felolvasztott vajat, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, még a bacon szép pirosra sül. (én légkeverésnél 160 fokon pároltam, majd 180 fokon sütöttem pirosra)
Ameddig a hús sül, készítsük el a köretet, és az áfonyamártást.
Áfonyamártás hozzávalói:
- 2 cs vörös áfonya
- 3 dl édes fehérbor
- 1 dl víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- egy darabka fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
- 2 cs vaníliás cukor
- ízlés szerint cukor
- 1 púpozott ek étkezési keményítő pici vízzel simára keverve
A vörös áfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a citrom levével és héjával, a fűszerekkel, és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Főzzük kb. 10 percig, majd vegyük ki a fahéjat, és a szegfűszeget.
Ezután forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a pici vízzel simára kevert étkezési keményítőt. Kevergetve addig főzzük, még kellően besűrűsödik. (2-3 perc alatt besűrűsödik)
Közben készítsük el a krumplipürét is.
Tálalás előtt szeleteljük fel a hústekercseket, majd helyezzük a tányérra. Ezután kanalazzuk mellé a krumplipürét az áfonyamártást, és így kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu
Gesztenyés desszert
Kovácsné Gabriella: Fantasztikus gesztenyerolád, csak gesztenye, tészta nélkül!
- 2 csomag mirelit gesztenyemassza
- 4 csomag vaníliás porcukor
- 15 dkg alkoholos, rumos ,kimagozott meggybefőtt
- keserű csokoládé tortabevonó
- tejszínhab
- 2 kisüveg rumaroma, vagy 3 evőkanál rum
a gesztenyemasszát felolvasztom majd összegyúrom a vaníliás cukorral és rumaromával vagy rummal az így e kapott masszát egy nagyobb konyharuhára teszem sodrófával többszörösen kinyújtom majd a közepére elhelyezett a kimagozott meggybefőttet egyenletesen elosztva a kinyújtott massza hosszában, majd a konyharuha egyik szélét megfogva ráhajtom és piskótatekercs formátumra összegörgetem, hajtom a csokoládé tortabevonót felolvasztom, ráöntöm a tekercsre, megvárom míg megszikkad és beteszem a hűtőbe.
Legalább egy napot érdemes állni hagyni, hogy összeérjen, ill. a csokoládé is kellőképpen ráfagyjon.
Tetejét nagyobb diódarabokkal díszítem, illetve igény szerint tejszínhabbal tálalom.
Nem sok időt veszi igénybe, és a költsége is elfogadható, és persze nagyon finom.
Nagy Emilné - PUDINGOS-GESZTENYÉS szelet
- 60 dkg liszt
- 20 dkg zsír vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 1 cs. Szalalkáli
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 1 színes aroma ( vér narancs meggy, rum )
A krémhez :
- 2 cs. vaníliás puding por
- 7 dl tej
- cukor ízlés szerint
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg gesztenye massza
A tetejére : 30 dkg porcukor, 3 cl rum
A lisztet a zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk. A cukrot, egész tojásokat, langyos tejben feloldott szalalkálit összekeverjük. Felezzük a keveréket, felébe kevés aromát teszünk ( csak a színe miatt ).
Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Majd a külön kigyúrt gombócokat kettéosztjuk. Kés foknyi vastagra nyújtjuk. A két lapot külön sütőlapon világosra sütjük. 150 fokon 8-10 perc alatt.
A pudingot a tejjel, cukorral megfőzzük, hűlni hagyjuk. A vajat vagy margarint porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudinggal összekeverjük. 2/3-át összekeverjük a gesztenyemasszával.
A krémet felváltva a tészta közé kenjük.
A porcukrot a rummal elkeverjük, enyhén folyós állapotú legyen, majd rákenjük a tészta tetejére. Lehetőleg másnap szeleteljük. A tészta addig megpuhul, a cukormáz megkeményedik.