2022.07.26. 17:25:00 9695 291

Ghí - A vajak vajáért nem kell Indiáig mennünk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A ghí az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga évezredek óta, és az egyik előnye, hogy nagyon hosszú ideig eltartható, mivel nem avasodik. Azonban nem kell egy nagyon egzotikus alapanyagra gondolnunk, hiszen a régi népi konyhánkban is megtalálható volt ugyanez a hozzávaló, méghozzá jászvaj néven.

Ghi, tisztított vaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ghi, tisztított vaj

A ghí vagyis jászvaj készítésére azért volt szükség, mert hűtési alternatíva hiányában a rendes vaj hamar megromlott, ennek elkészítése során a vajban található minden könnyen romló alkotóelem eltávolítható:

A vaj felforralása során elpárolgó nedvesség és a kicsapódó tejfehérje és a tejcukor lehetőséget ad a tiszta zsiradékréteg – vajzsír - különválasztására. A vajolajnak is nevezett réteg zsírtartalma 99, 6 %. Ghít lehet bioboltban vásárolni, de házilag is könnyű elkészíteni.

Jászvaj / ghí készítése házilag

Vásároljunk legalább 50-100 dkg jó minőségű vajat, fontos, hogy sótlan legyen! Tegyük egy lábasba és hevítsük fel forrásig. Amikor forrni kezd nagyon vigyázzunk, hogy ne égjen meg a vaj. Állítsuk ekkor takarékra a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön, és tegyünk a lábos alá vastagabb sütőlemezt, hogy a benne lévő víz minél lassabban párologjon el belőle.

Időnként kevergessük meg és a tetején összegyűlt habot merjük le róla egy kanállal. Az „olvasztott” vaj akkor lesz készen, amikor átlátszó sárgává válik és az illata a mogyoróéra emlékeztet. Ez a folyamat a mennyiségtől függően akár 2 órába is beletelhet.

A rétegekre vált vajat óvatosan öntsük át egy másik edénybe egy szűrőn keresztül úgy, hogy az alján összegyűlt fehér üledék ne kerüljön bele. Ezt az áttetsző, aranysárga folyadékot ajánlott még gézen át másodszor is átszűrni. Ha a jászvaj kihűlt, hideg kamrában vagy hűtőben tárolhatjuk. Sütéshez és főzéshez is kiváló, mivel magas hőmérsékleten sem ég meg.

A jászvaj egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai

A ghí az egyik természetes forrása a jó látáshoz szükséges A-vitaminnak, az erős csontokért felelős D-vitaminnak és a szépségvitaminként emlegetett E-vitaminnak egyaránt. Számos esszenciális, köztük Omega 3 zsírsavat is tartalmaz. A szennyeződésektől és adalékoktól megtisztított vaj gazdag antioxidánsokban, és nem csak az immunrendszert erősíti, de vírusellenes tulajdonságokkal szintúgy rendelkezik. A jászvaj serkenti az agy működését.

Az Ayurvéda szerint mindennapos fogyasztásra javasolható, de nagyon erős hatású, ezért elegendő belőle napi két alkalommal egy-egy mokkás kanálnyi.

Forrás: www.szeretetrehangoltan.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.

Mihez kezdj az avokádóval! – Tudunk egy tuti receptet Neked!

Bárhol nyaralunk, a helyi piacra már-már kötelezően ellátogatunk. Történt ez egy olasz városkában is, ahol – persze, csak átvitt értelemben – utánunk dobtak egy nagy adag avokádót. Zárás előtt voltunk, túl kellett adni a portékán. Először nagy volt a boldogságunk, aztán jött a kérdés: mégis mit csinálunk egy ekkora adag „zöldséggel”?