2024.09.25. 17:34:48 6389 226

Ha ezeket az ételeket fogyasztod, minőségibb alvás lehet a jutalmad
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás sokak életébe befurakodott. E tekintetben nem mondható újszerűnek az a kijelentés, mely szerint az étkezési szokások is erőteljes hatást gyakorolhatnak az alvásunkra. Lássuk, mely élelmiszerek támogatják az alvást!

Nyugodt alvás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugodt alvás

Az alvás és a táplálkozás kapcsolata

Több tanulmány is kimutatta az alvás és a táplálkozás közötti szoros összefüggéseket. A Sleep Foundation rámutat arra, hogy azon felnőttek esetében, akik éjszakánként kevesebb, mint hét órát alszanak, megnövekedhet az éhségérzet, ahogy a cukros és egészségtelen ételek iránti sóvárgásuk is, ami sok esetben túlevéssel társulhat. Mindemellett az alváshiány jelentősen csökkenti a szervezet cukorlebontó képességét, így megnőhet az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívproblémák kockázata.

Szerencsére akadnak jószerével olyan ételfélék, amelyek elősegítik a jobb alvást, mégpedig azáltal, hogy olyan (el)alvást támogató összetevőket tartalmaznak, mint az esszenciális vitaminok, a triptofán, a melatonin vagy a szerotonin.

Javasolt ételek és italok a minőségi alvásért

A 100 százalékos meggylé koncentrátum kiváló alvásszabályozó, melyről Dr. David Rosen alvásgyógyász azt tanácsolja, hogy lefekvés előtt egy órával fogyasszuk. Az ebben alében található antioxidánsok javítják az általános egészséget és erősítik az immunrendszert.

A kivit a Healthline az egyik legpompásabb alvást elősegítő gyümölcsként említi, mely tulajdonságát leginkább a benne lévő alvási ciklust szabályozó szerotoninnak köszönheti.

Az olajos halak (hering, makréla, lazac, tonhal, szardínia, pisztráng) fogyasztásáról ugyancsak kijelenthető, hogy pihentetőbb éjszakákat idézhetnek elő, a bennük lévő Omega-3- zsírsavaknak, valamint a D-vitaminnak köszönhetően.

A nagy mennyiségű triptofán aminosavat tartalmazó, kis adagban elfogyasztott sovány csirke- és pulykahús is optimális alváskönnyítőnek bizonyul.

További alvástámogató élelmiszerekként vannak számon tartva: a tej és tejtermékek (triptofán-tartalmuk miatt), a tojás (mivel ez kiváló forrása a melatoninnak, D-vitaminnak és a triptofánnak), a teljes kiőrlésű kenyérfélék (melyek rost- és szénhidráttartalma alvás közben stabilan tartja a vércukorszintet). Emellett az olyan rostban, fehérjében és aminosavakban gazdag élelmiszerek, mint például a bab, valamint a zöldségekben gazdag étrend ugyancsak támogatói a jobb alvásnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...