2024.06.23. 12:38:42 5863 197

Ha nyár, akkor jöhet a sok folyadék
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyáron kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket, ám annál több folyadékot igényel a szervezetünk. Sokan viszont hajlamosak megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, ami nyáron, a más időszakokban javasolt 1,5-2 liter mennyiséghez képest, 3-4 literre kellene, hogy növekedjen.

Alkoholmentes italok Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alkoholmentes italok Fotó:123rf.hu

Hűsítő hatású forró tea? Hogyan lehetséges ez?

A legbölcsebb, ha ilyenkor kerüljük a vizet megkötő és még szomjasabbá tevő (túl)cukros, és értágító hatással bíró alkoholos italok fogyasztását. A szakemberek szerint a legjobb, ha minden folyadékot szobahőmérsékleten fogyasztunk el – és bármilyen meglepő legyen is, sokan a forró (!) teát is szívesebben fogyasztják kánikulában, mivel esküsznek arra, hogy hűtő hatása van. Ha felkaptuk a fejünket, és végigsuhan a gondolatainkon, hogy ez lehetetlen, sőt, egyszerűen nevetséges megoldásnak fest. Hiszen senki sem gondolhatja komolyan, hogy a forró italnak valójában szervezethűtő hatása van, akkor emlékeztessük magunkat arra, hogy az arab országokban a forró teával való „hűsölés” már bevett szokásnak bizonyul. Természetesen a háttérben kulturális mozgatórugók is vannak, és sokan azt gondolhatnák, hogy a nyári hőségben a forró tea fogyasztás a sivatagi népek esetében egyfajta placebohatással felvértezett elmetrükk. Vagy mégsem?

A londoni King’s College farmakológia professzora, Peter McNaughton a Live Science folyóiratnak elmondta, hogy bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, sokan a hőmérséklet emelkedést nem a jéghideg italok utáni nyúlással csökkentik, hanem felteszik a vízforralót. Ez a szokás mind a mai napig él olyan országokban, mint India, Banglades, Japán, Szaúd-Arábia. A professzor szerint a forró italoknak valóban lehet hűsítő hatásuk a szervezetre, ám ez függ a kontextustól, az időjárási adottságoktól is (főként akkor, ha nem párás az idő). McNaughton szerint a forró italok aktiválják az idegekben a TRPV1 névvel ellátott receptort, ami azt az üzenetet küldi a szervezetnek, hogy: itt az ideje lehűlni. Elgondolkodtató, nemde?

Nyári italok, az ásványvíz és a szénsavas italok fogyasztásán túlról

A megfelelő nyári ital felfrissít és jólesik a fogyasztónak. A legnépszerűbb a klasszikus limonádé, amit szinte minden családban elkészítenek a forró nyári napokon, ám némi kreativitás-mozgósítással ízlés szerint variálható. Sőt, egészségesebbé is formálható, amennyiben cukor helyett mézet vagy nádcukrot használunk - ám mindazok, akik számára nem fontos, hogy egy ital mindenképpen édes legyen, azok édesítés nélkül is ihatják. A szénsavas üdítőktől igyekezzünk kímélni magunkat, mivel ezek rontják a fogakat - feloldva a kalciumot - és a gyomrunk sem fog maradéktalanul örülni ennek a választásnak. Akik nem igazán vágnának bele az előbb ecsetelt forró italos testhűtésbe, azok készíthetnek maguknak otthon jeges teát - ami még egészségesebbé tehető, ha vörös- vagy zöldteához nyúlunk, ám tökéletesen megfelelnek a gyümölcs- és gyógynövényteák is a célra.

Készíthetünk citromfüves-mentás jeges teát

Amire szükségünk lesz: 5 filter bodzatea, 2 l víz, 3 maréknyi keverék: friss mentából, citromfűből és bodzalevélből, 4 evőkanál méz, néhány citromkarika, jégkocka (amit akár zöld levelekkel is elkészíthetünk magunknak). Az elkészítése: a leveleket (menta, citromfű) mossuk meg, és a nagyobbik részét tegyük bele egy kancsóba. A bodzateánkat közben főzzük meg, és amikor kész, akkor a főzettel forrázzuk le a kancsóba előzetesen már belehelyezett leveleket. Mézzel ízesítsük, és egy éjszakára hagyjuk állni. A zöld levelek maradék részét tegyük a jégkockatartóba, öntsük fel vízzel és tegyük a fagyasztóba. Az elkövetkező napon egy adag, vagyis egy pohárnyi citromfüves-mentás jeges teához adjunk 2-3 zöldleveles jégkockát, 1-2 szelet citromot és öntsük fel a teával.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...