Hangolódjunk a tavaszra 2 igazán ízletes tavaszi levessel!
Annyira várjuk már a tavaszt! Persze még megtréfál bennünket az időjárás, így az egyik pillanatban levesszük a télikabátot, majd egy másik alkalommal újra magunkra húzzuk. Ilyenkor már kellően elfáradt a szervezetünk, és éppen ezért nagyon fontos pótolni azokat a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekért éhezik a testünk. Mindezt mi mással lehetne megvalósítani, mint zöldségekkel? Ezért is hoztunk számotokra 2 olyan tavaszi levest, amelyek segíthetnek az energiaforrásunk feltöltéséhez, és nem mellesleg még a télen felszedett plusz kilók leolvadására is hatnak.
Tejföllel megbolondított céklaleves
Hozzávalók
- 40 dkg cékla
- 10 dkg zeller
- 20 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 0,5 dl olívaolaj
- 6 dl zöldségalaplé
- 2 evőkanál fehérborecet
- 15 dkg uborka
- 4 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál snidling
- 0,5 csokor kapor
- ízlés szerint só, bors
Első lépésként vágd fel csíkokra a répát, a zellert és a cékla egyik felét. A felforrósított olajon közepes lángon pirítsd őket kb. 3 percig. Ezután add hozzá a hagymát és pirítsd tovább a zöldségcsíkokat. Ezután öntsd fel az alaplével és ízlésednek megfelelően sózd, borsozd. Pár perc főzés után ízesítsd ecettel. A másik fél céklából préseld ki a levet, és öntsd a leveshez. Miután ezzel megvagy, vedd le a tűzhelyről, hagyd kihűlni és ezután tedd legalább 2 órára a hűtőszekrénybe. Közben az uborkát vágd fel apró kockára, erre a tálalásnál lesz szükséged. Fogyasztásnál tedd a levesbe a kockázott uborkát, a felaprított snidlinget, kaprot és végezetül a tejfölt. Isteni ízkavalkádban lesz részed.
Zöldfűszeres tavaszi krémleves
Hozzávalók
- 4 dkg vaj
- 2 db felkockázott burgonya
- 2 db tojás
- 10 dkg rukola
- 2 dl tejszín
- 2 szál tárkony (lehet őrölt is)
- 10 szál snidling
- 2 szál petrezselyemzöld
- 2 szál zsálya
- 4 db bazsalikomlevél
- ízlés szerint só
- 4 szelet toast kenyér
- 3 evőkanál olívaolaj
Aprítsd fel a zöld fűszereket és a rukkolát. A kenyérszeleteket kockázd fel és pirítsd meg az olajon. Közben külön főzd meg a tojásokat és amikor kész, félbevágva tedd félre őket. A megolvasztott vajon kezd el pirítani a burgonyát, majd öntsd fel alaplével vagy vízzel és főzd puhulásig. Mikor már majdnem kész, adj hozzá 1,5 dl tejszínt és kis lángon főzd még néhány percig. Rotyogás közben add hozzá a már korábban felaprított zöldfűszereket, majd vedd le a tűzről. Ízesítsd sóval és tálalásnál díszítsd a tojással és a maradék tejszínnel.
Forrás: mindmegette.hu