Házi céklasaláták - így fogod igazán megszeretni a céklát!
Ha vaspótlásról van szó, akkor a cékla a zöldségek között verhetetlen. Együttesen tartalmazza a vasat és a C-vitamint, melynek jelenlétében könnyebben szívódik fel, és jobban hasznosul ez a fontos ásványi anyag. Éppen ezért nagyon hasznos zöldség a cékla, kár, hogy a legtöbben csak ritkán fogyasztjuk. Talán ezek a receptek segítenek, hogy gyakrabban kerüljön a tányérunkra!
A céklát nyersen, párolva, sütőben párolva, főve is fogyaszthatjuk. Néhány ötlet salátához illetve savanyúsághoz:
Gyümölcsös céklasaláta
Hozzávalók:
- 1 db cékla
- 2 db alma
- 1-2 fürt szőlő
2 marék dió
1-2 ek tejföl
- 1 ek majonéz
- 1-2 ek méz
- csipet só
Elkészítés:
A céklát és az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. A szőlőt szemezzük le. A diót tördeljük kicsit össze.
Az összetördelt diót egy teflon serpenyőbe állandó keverés mellett, pörköljük meg. (Vegyük kicsire a lángot, nehogy megégjen a dió!) Amikor már kellően megpörkölődött, öntsük ki a serpenyőből, és hűtsük ki teljesen.
A tejfölt, a majonézt, a mézet, és egy csipet sót keverjünk simára.
Egy tálba tegyük bele a lereszelt almát, céklát, a leszemezett szőlőt, és a pörkölt dió felét. Ezután öntsük rá a tejfölös-majonézes keveréket, és alaposan keverjük össze. Hagyjuk legalább egy óra hosszat állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt a saláta tetejét szórjuk meg a maradék pörkölt dióval és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu
Cékla savanyúság házilag
Hozzávalók:
- 3 kg cékla
- 9 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál őrölt köménymag
- 1 szál tormagyökér
- Ecet
- Cukor
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A megmosott, jól megtisztított céklát egy mélyebb tepsibe tesszük egy kis vízzel, majd alufóliával letakarjuk, és a sütőben szinte teljesen puhára pároljuk, annyira legyen kemény, hogy még lehessen reszelni. Meghámozzuk, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tormát is megpucoljuk és lereszeljük, a fokhagymagerezdeket szeletekre vágjuk. Egy üvegbe tesszük a céklát, a tormát és a fokhagymákat. Készítünk ecettel, cukorral, sóval, köménymaggal egy kicsit a szokásosnál savanyúbb levet. Ezt felforraljuk, majd leöntjük vele a salátánkat. A forró üvegeket lefedjük, 24 órára száraz dunsztba tesszük.
Mézes cékla savanyú
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 2 közepes torma
- 10 dkg méz
- 1 dl 10%-os ecet
- 2 teáskanál köménymag
- Szalicil
Elkészítés:
Az alaposan megtisztított céklát puhára pároljuk vagy főzzük, héjastól. Langyosra hűtjük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk egy gyaluval. Csírátlanított befőttes üvegbe helyezzük, közé teszünk tormadarabokat is. Két liter vizet felforralunk a köménymaggal együtt, ehhez keverjük az ecetet, a mézet és a szalicilt, és felöntjük vele az üvegeket. Egy teljes napig száraz dunsztban tartjuk.
Forrás: receptbarlang.hu
Ha szeretnél többet megtudni a cékláról ajánljuk a következő cikkünket: 10+1 ok, amiért érdemes a céklát szeretni