2022.08.19. 11:53:08 7289 253

Hogyan lesz több szabadidőm?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kérdés, amire oly sokan keressük a választ. Nem kell háromgyerekes anyukának vagy felelősségteljes cégvezetőnek lennünk, hogy a végletekig elfoglaltnak érezzük magunkat. Néha úgy érzem, hogy a nyugdíjas édesanyámnak kevesebb szabadideje van, mint nekem. De nem biztos, hogy a szabadidő növelésével elégedettebbek is leszünk..., a minőségi eltöltése ugyanolyan fontos.

Szabadidő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szabadidő

Mit is nevezünk szabadidőnek? Azt az időt, amit azzal töltünk, amivel szeretnénk, amit pihenésre, feltöltődésre, aktív vagy passzív kikapcsolódásra szánunk. Egy kutatás szerint a szabadidő mennyiségének a növekedése nem jár automatikusan boldogabb, elégedettebb élettel. Akinek túl sok ideje van magára, éppen ugyanúgy tud szenvedni ettől, mint akinek túl kevés. A tanulmány szerint napi két óra szabadidő már elegendő a feltöltődéshez, ugyanakkor a napi 5 óra már túl sok, és csökkentheti a boldogság érzetet. A legideálisabb tehát a napi 3-4 óra lenne – valljuk be ez sokunknak maga mennyország lenne, hirtelen nem is tudnánk mit kezdeni vele, de már a napi két óra is csodálatos utópiának hangzik... :)

Tegyük fel, hogy rendelkezünk napi két óra szabadidővel. A kutatás szerint az elégedettség érzés attól is függ, hogy mivel töltjük ezt az időt. Ha passzív tevékenységet választunk, mint például a televíziónézés vagy a céltalan böngészés az interneten, lógás a közösségi hálón, az kevésbé tölt fel minket, mintha aktívabban, produktívabban töltenénk ezt az időt. Viszonylag ritkán nézünk úgy fel a telefonunkról, hogy "Hú, de jót neteztem...", igaz? A sportolás, a tanulás, a kézműveskedés – kinek mi -, sokkal jobban kikapcsol és feltölt új élményekkel, energiával.

A televíziózásnak egyébként lehet haszna is, ha olyan ismeretekkel gazdagszunk, amelyek érdekelnek minket, illetve ha flow élményt élünk át közben. Ugyanígy az olvasás, vagy a videójáték is kikapcsolhat, ez utóbbi a sikerélménnyel is hozzájárulhat a mentális egészségünkhöz.

Tehát nemcsak az a fontos, hogy mennyi szabadidőnk van, hanem az is, hogy mivel töltjük el azt. Az pedig egészen szubjektív, hogy ki melyik időtöltést éli meg hobbiként, flowként. Akár a főzésre vagy a takarításra fordított idő is lehet ilyen, ha mi e közben új tudással, sikerélménnyel vagy valódi flowélménnyel gazdagszunk.

Hogyan lesz több szabadidőd?

Az eredeti kérdésre visszatérve - Hogyan lesz több szabadidőnk? – praktikus tanácsokat is adnánk, ha tényleg az idő mennyiségével és nem minőségi eltöltésével van problémád.

  1. Felejtsd el a halogatást és az időhúzást!
  2. A munkát ne vidd haza!
  3. Tanulj meg nemet mondani!
  4. Mindig priorizálj, és rendszeresen szerepeljen a szabadidős tevékenységed az első helyen.
  5. Inkább okosan, hatékonyan, tervezetten csináld a feladataidat, ne random módon és ötletszerűen.
  6. A felesleges, időrabló tevékenységekről mondj le. (Te mennyit lógsz a Facebookon? :))

Forrás: penzcentrum.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...