Hőségben is finom fogások
Imádjuk a napsütést, a nyári meleget, a strandot. Viszont a tikkasztó hőségben már kevésbé vágyunk a konyhába. Ezért most olyan recepteket válogattunk nektek, amelyeket a kánikulában is könnyen és gyorsan elkészíthettek, nem mellesleg igazán ízletesek.
Egyben sült fetás-paradicsomos tészta
Hozzávalók:
200 g feta sajt
30 dkg koktélparadicsom
50 ml olívaolaj (+ 1 ek a fetára)
1 ekk oregánó (+1 tk a fetára)
ízlés szerint: só
1 marék bazsalikom (+ a tálaláshoz)
2 gerezd fokhagyma (finomra aprítva)
250 g penne
Első lépésként a koktélparadicsomot helyezd bele egy sütőtálba, locsold meg az olívaolajjal, szórd meg a fűszerekkel, a fokhagymával és alaposan forgasd össze. A közepén alakíts ki egy lyukat, amibe helyezd bele a feta sajtot. A feta sajt tetejére kerüljön még rá a plusz olaj és oregánó, ezt követően pedig előmelegített sütőben 200 fokon süsd 35-40 percig. Amíg sül a paradicsom főzd meg a tésztát, majd leszűrve tedd félre. Miután megsült a paradicsom óvatosan vedd ki a sütőből, szórd meg kevés bazsalikommal és a tál tartalmát még melegen keverd össze. Ezután borítsd hozzá a kifőtt tésztát és alaposan keverd össze. Tálalásnál ínyencek megszórhatják reszelt parmezánnal is.
Cobb saláta Dacota konyhájából
Hozzávalók:
A salátához
0,5 db római saláta (8 levél)
12 db koktélparadicsom
1 közepes db avokádó
6 szelet bacon
2 db főtt tojás
160 g csirkemell filé (2 kisebb, tenyérnyi főtt vagy grillezett)
4 dkg kéksajt
4 közepes db újhagyma
Az öntethez
175 g joghurt
4 ek olívaolaj
2 teáskanál worcestershire-szósz
ízlés szerint: só, bors
0,5 csokor snidling
Kezdésnek a bacont süsd ropogósra, majd hagyd kissé kihűlni és morzsold össze. A salátaleveleket mosd meg és vágd össze. A paradicsomot, az avokádót a főtt tojást és a főtt, vagy a grillezett csirkemellet kockázd, az újhagymát pedig karikára szeleteld fel. A kéksajtot a baconhoz hasonlóan morzsold fel. Tálalásnál vegyél elő egy kerek tányért és sorba helyezd rá a hozzávalókat. Ezután készítsd el az öntetet. A snidlinget finomra vágd fel és jó alaposan keverd ki a hozzávalókkal. Az öntetet finoman sózd, hiszen a bacon és a kéksajt alapból sós. A végén pedig a sorba rendezett salátának tetejét locsold meg a snidlinges szósszal.
Nyári zöld gazpacho
Hozzávalók:
2 db zöldpaprika (apró kockára vágva)
1 db kígyóuborka (meghámozva)
1 db újhagyma (zöldjével együtt felkarikázva)
10 dl kefir
1 csokor petrezselyem (finomra aprítva)
1 csokor kapor (finomra aprítva)
ízlés szerint: só, bors
2 lime-ból nyert limelé
4 db újhagyma zöldje (díszítéshez)
2 csepp olívaolaj (díszítéshez)
A zöldségeket alaposan mosd meg, majd vágd fel apró kockára. Egy erős teljesítményű turmixgépbe helyezd bele a kefirt, az apróra vágott zöldségeket, a finomra aprított petrezselymet, a kaprot és végezetül a fűszereket. A turmixgépben az alapanyagokat teljesen simára pürésítsd és ízlés szerint add hozzá a lime levét. Az elkészült levest hűtsd be, jéghidegen az újhagyma zöldjével megszórva tálald.
Forrás: nosalty.hu