Idézd fel a nyarat ezzel a levessel!
Már szeptemberi szelek fújdogálnak, meglehet, könnyű, nyári ruháink és topánkáink is a szekrényben pihennek. Ugyan még nincs messze, de már boldogsággal vegyes fájdalommal gondolunk vissza az elmúlt nyár napsütéses, forró pillanataira, önfeledt lubickolásaira, finom ízeire.
Hogy könnyebben menjen a nosztalgiázás, ezzel a recepttel segítünk Neked felidézni a mögöttünk álló jó néhány forró hét, hónap legörömtelibb mozzanatait.
Nyáridéző leves
A hozzávalók:
1 kg alma
fél liter alaplé
fél citrom
2 tojásfehérje
fél dkg friss torma
3 dl fehérbor (száraz)
4 cl gyöngyöző bor (vagy szénsavas ásványvíz)
lapzselatin (3 db)
só
16 dkg füstölt sonka/lazac/pisztráng (ízlés szerinti, csak füstölt legyen)
Így készítheted el:
Egy almát hámozz meg, szeld apró kockákra, öntözd meg citromlével és hagyd állni – ez lesz majd a levesbetét. Ehhez jön később a megpucolt, apróra vágott torma. A többi almát szeld negyedekre, magozd ki és egy botmixerrel pürésítsd. Tedd egy edénybe, öntsd fel az alaplével és a fehérborral, majd keverd bele a tojásfehérjét. Az almás keveréket állandó kevergetés mellett forrald össze. Ha megvan, húzd le a tűzről és egy szita segítségével szűrd le a levesed. Ezután mehet a még meleg léhez a zselatin. Hagyjuk szépen kihűlni, közben azért csempésszünk bele egy kis sót és gyöngyöző bort. Adagoljuk ki tányérakba, majd az apró kockákra vagy vékony csíkokra vágott füstült sonkával, hallal és az almával szórjuk meg a tetejét.
Forrás: dasistdochnochgut.at