2022.01.22. 12:45:40 7649 271

Idős demens a családban. Vigyázz rá!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miért pont most vettük elő ezt a témát, hiszen a demencia általános jelenség és idős emberek esetében elég gyakran előfordul? Ennek sajnos megvan a szomorú és aktuális oka. Mégpedig az évszak, a tél és az ilyenkor gyakori fagypont alatti hőmérséklet. A demencia miatt ugyanis ebben az évszakban könnyen előfordulhat, hogy ha idős emberek úgymond elcsavarognak, akkor életveszélyes helyzetbe sodródnak. Ha eltévednek, ne adja ég, nem lakott területen, akár halálra is fagyhatnak. Ezért vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelent igazából az időskori demencia, hogyan vesszük észre a jeleit és mit tehetünk ebben az esetben, hogy ne érje idős hozzátartozónkat baj.

Időskorban is fontos a játék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Időskorban is fontos a játék

Nézzük, röviden összefoglalva, mi a demencia. A demencia olyan tünetegyütteseket jelöl, amelyeket az agyat érintő betegségek okoznak. Nem specifikus betegségről beszélünk. A demencia általánosan behatással van minden területre: a gondolkodásra, a viselkedésre és arra, hogy a mindennapi feladatokat hogyan tudjuk ellátni. Az agy működését érintő hatás lehet olyan erős mértékű, hogy gátolja az embert a mindennapi tevékenységének az elvégzésében. Csökkenti a megismerési képességet. Az orvosok akkor beszélnek demenciáról, ha már legalább két megismerési funkció meggyengül. Melyek ezek a funkciók?

Ide tartoznak a memória, a nyelvi készség, információ megértése, térbeli készség, az ítélőképesség, és a figyelem. Demens embereknél megfigyelhető, hogy nehezen uralkodnak az érzelmeiken és oldanak meg élethelyzeteket, problémákat. Személyiségváltozást is megfigyelhetünk. A pontos tüneteket az okozza, hogy melyik részét rongálja jobban a betegség az agynak. Miután ez a betegség fokozatosan terjed szét az agyban, egyre több területet érinthet közvetlenül, így a tünetek is súlyosbodnak.

A demencia kialakulása nem törvényszerű, de bárkinek lehet, és az esély erre a korral növekszik. A legtöbb demens ember idősebb, kevéssé gyakori az előfordulása 65 éves kor alatt, de nem minden idős ember lesz demens. Az ennél fiatalabb korban előforduló demencia nagyon ritka.

Tünetek: beszédzavar, hangulatingadozás, agnózia, memóriazavar, beszédértés zavara, afázia, összerendezett mozgások zavara, apraxia, absztrakt gondolkodás zavara

A demencia felsorolt tüneteihez gyakran pszichés problémák is társulnak, olyanok, mint például a gyakori szorongás, alvászavar, depresszió, téveszmék, a magatartás változása, illetve az önellátó képesség erősen romlik. Mindezen hatásoknak és az ezzel járó lelki és pszichés túlterheltségnek köszönhetően előfordulhat, hogy idős hozzátartozónk például elindul a sarki boltba, és nem ott fordul be, ahol kell. Ennyi is elég lehet, hogy hirtelen elragadja a teljes pánik. Mivel nem tud tisztán gondolkodni, sem felmérni a saját helyzetét, nem talál vissza az otthonába. Ez akár tragédiához is vezethet. Érdemes ezt lehetőség szerint megelőzni és elkerülni. Hogyan?

Erre is vannak megoldások és ötletek, melyekkel javíthatunk az esélyeiken és a fennálló állapoton. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy törvényszerűen működik. Minden ember más és más személyiség és másként reagál az őt ért demenciás jelenségre. Érdemes ez ügyben orvos és pszichológus szakértő tanácsát is kikérni. Ami azonban sokat segíthet, az az, hogy az idős embert nem hagyjuk teljesen "ellustulni". Ha igyekszik és tornáztatja az agyát, illetve sokat mozog, ezzel serkenti az agya működését. A vérkeringés javul az agyban, több oxigénhez jut, könnyebben, tisztábban érzékel és gondolkodik.

Remek játék lehet ilyenkor különböző, számára könnyebben, vagy nehezebben megoldható feladatokat adni. Ha a család nem mellőzött, hanem nagyon aktív, figyelem középpontjában álló tagja marad, sokkal jobban kezd koncentrálni a saját felelősségének a megőrzésére. Bevonhatjuk a házimunkába. Elkezdhet idegen nyelvet vagy leckét tanulni, írni az unokákkal. Foglalkozzon velük és meséljen az unokáknak. Sakkozzon, vagy játsszon olyan társasjátékokat, amivel le tudja foglalni az elméjét. Sétáljon sokat, jógázzon, legyen levegőn. Étkezzen egészségesen, és fogyasszon megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokban dús ételeket. Ezek mind javítják az állapotát.

Érdemes olyan feladatokat adni nekik, amivel észrevétlenül tornáztatjuk például a tájékozódási képességeiket. Menjenek boltba, az unokáért a közeli iskolába, egyedül az orvoshoz, vagy ügyintézni. Elővigyázatosságból ezt valamilyen közvetlen, vagy közvetett felügyelettel tegyék. Például, ha az unoka már elég nagy, a "feladatot" tulajdonképpen ő kapja. A nagyszülő megy érte a suliba, de neki kell rá vigyáznia, vagyis mindketten komoly felelősséggel tartoznak egymásért. Természetesen, ha rendben hazaértek, ezt jelezzék a család többi tagjának. Minél aktívabban és szeretetben élik meg az időskort az emberek, annál kisebb az esélye a demenciának.

Azonban a demencia legtöbb megnyilvánulása időben megelőzhető, de már nem gyógyítható. Szerencsére van olyan gyógyszer, amely jelentősen csökkenti a tüneteket. Nagyon fontos támogatni azokat, akiknek demenciájuk van. Ha a családtagok, barátok és gondozók megfelelően segítenek, akkor ez pozitív hatással van az állapot kezelésére.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...