2021.07.22. 13:44:03 9959 259

Így csinálhatsz hűvöset az otthonodban - klíma nélkül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Beütött a kánikula és nem mindenkinek van otthon légkondicionálója, sőt, van, aki egyáltalán nem szereti vagy nem viseli jól a klimatizált levegőt. Mi mást tehetünk, ha nem bírjuk az eszeveszett hőséget azt otthonunkban? Szuper tippek, klíma helyett!

Szellőztetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szellőztetés

Komoly családi konfliktust szülhet, ha az egyik nem bírja a meleget, a másik nem viseli el a klímát. Már önmagában a fülledt, fullasztó meleg is elveszi az ember kedvét, energiáját a hétköznapi tevékenységektől, tehát valami megoldást kell találni. Sokszor egyszerűen az anyagiak vagy a lakás kialakítása az akadálya a klímás hűtésnek. Tehát más eszközöket kell felfedezni…

Sötétíts be!

Főként akkor jó megoldás, ha napközben nem tartózkodtok otthon, például dolgozni vagytok. Reggel egy alapos szellőztetés után engedd le az összes redőnyt, reluxát a házban, húzd össze a függönyöket, ha van terasz, nyisd ki a napernyőt, így a felületek nem forrósodnak át, és kevesebb meleget sugároznak vissza. A lakásból a fény nem szorul ki, ellenben a napsugarak melegíteni nem fogják tudni a belső teret. Hosszabb távú megoldást jelenthet a hővisszaverő ablakfólia, de azzal számoljunk, hogy ez mindig valamennyit sötétít is.

Szellőztess jól!

A nap hűvösebb óráiban nyiss ki minden ablakot, lehetőség szerint ajtót is. Nem csak a légmozgás, de a bejövő frissebb, oxigéndúsabb levegő is jót fog tenni a közérzetünknek. A nyitva hagyott ablakok alatt optimális esetben fű, bokrok, növényzet helyezkedik el, ám ha forró beton, akkor érdemes néha fellocsolni, vagy odahordani a naptűrő cserepes virágainkat, hogy egy kicsit beárnyékolják a padlót, frissítsék a levegőt, ami beáramlik. Mikor felfelé kezd futni a hőmérő higanyszála, zárjuk be az összes nyílászárót, és csak akkor tárjunk ki ismét mindent, amikor újból lefelé indul a hőmérséklet. Fontos! Ha akár csak rövid időre is elmegyünk otthonról, gondosan zárjunk be mindent! Az ördög sem alhat, és egy nyári zápor is kellemetlenséget okozhat, ha sarkig tárt ablakkal várjuk.

Mi melegít még?

Az elektromos készülékek, de nem csak a vasaló meg a tűzhely áraszt meleget, hanem például a hűtő és a tv is. Ezeket tehát, ha csak lehet, tartsunk inkább kihúzva, kikapcsolva. A vasalást, főzést, tárt ablaknál, inkább a késő esti hűvösebb időre időzítsük. Az egyetlen elektromos kütyü, amitől jóra számíthatunk ilyenkor, az a ventilátor! Ha nem bírjuk a huzatot, állítsuk fölfelé, a levegőcsere így is intenzív lesz, hiszen fölfelé nyomja a hűvösebb levegőt, ami viszont a termodinamikának megfelelően majd lekerül, mikor a meleg levegő felszáll. Hatásosabb lehet a léghűtés, ha nedves lepedőt terítünk a ventilátor elé.

Forrás: Otthonok és megoldások

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...