Itt a cukkiniszezon – Készíts belőle főételt és desszertet!
A hosszúra nyúlt télben, néha őszies tavaszban el sem tudtuk képzelni, hogy ez valaha így lesz, de végre valahára itt van a finom, friss, zsenge zöldségek ideje, a könnyű, finom fogások időszaka! Szinte mindannyiunk kedvence, a cukkini idén is 1000 és 1 recepttel varázsol el minket. Ezek közül itt van kettő.
A töltött variáció helyett idén legyen belőle egy finom, becsapós „tésztás” étel és egy ínycsiklandozó desszert.
Zöldséges „tészta”
Hozzávalók:
1 db mogyoróhagyma
25 dkg sárgarépa
20 dkg (cseresznye)paradicsom
2 db cukkini
3 evőkanál olívaolaj
3 szál bazsalikom
4 dkg keményebb sajt (például parmezán)
só, bors
A mogyoróhagymát szeld kis kockákra. A répát és a cukkinit hámozd meg, majd a répát szeld hosszúkás szeletekre. A cukkinit hasonlóan szeleteld, de a magját mindenképpen távolítsd el! A sajtot morzsold szét nagyobb darabkákra, a paradicsomokat pedig vágd félbe. Az olajat kend szét egy serpenyő alján, majd erre mehet a hagyma, amit közepes, majd erős lángon piríts üvegesre 3 perc alatt. Mehet hozzá a sárgarépa, amivel süsd 2 percig, közben gyakran keverd át. Ehhez tedd hozzá a cukkinit, amivel 3 percig süsd, és fűszerezd sóval, borssal. A végén mehet a zöldségekhez a paradicsom, amivel még 2-3 percig süsd a zöldségeket. Ha kész, szórd meg bazsalikommal, és a sajttal meghintve tálald.
Cukkinis süti
Hozzávalók:
1 db cukkini
25 dkg liszt
késhegynyi fahéj
2 teáskanál sütőpor
20 dkg darált mogyoró
1 teáskanál szódabikarbóna
3 közepes méretű tojás
25 dkg cukor
1,5 dl olaj
10 dkg étcsokoládé pasztilla
10 dkg olvasztani való étcsoki
A cukkinit pucold meg, nagy lyukú reszelőn reszeld le. A lisztet, sütőport, fahéjat, mogyorót, szódabikarbónát keverd össze. A tojást az olajjal és a cukorral kézi habverővel keverd habosra. Ha megvan, óvatosan, apránként keverd bele a lisztes keveréket, majd a cukkinit és a csoki pasztillákat. Ha összekeverted, önts a masszát egy kivajazott, hosszúkás sütőformába, és előmelegített sütőben, 180 ⁰C-on süsd készre. Ha megsült, először 10 percig a formában, majd egy rácsra kitéve hagyd hűlni. Amíg a tészta hűl, olvaszd fel a csokoládét, majd öntsd rá a sütire. Ha van még egy kis plusz csokid otthon, reszelhetsz belőle a tetejére.
Forrás: essen-und-trinken.de